Pages

torsdag 24 januari 2008

Matjessill i dillkräm med ny potatis och brynt smör

Mitt i vintern, ett fantastiskt sommarrecept, som jag tror kommer från Tasteline.

Matjessill i dillkräm med ny potatis och brynt smör
4 portioner

250 g matjessill
12 färskpotatisar
1 knippa färsk dill
60 g smör
6 krm gourmetsalt
4 krm sv. peppar
1 dl creme fraiche

Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten med dill i 15-20 minuter eller tills de är mjuka.
Låt potatisen svalna och skär dem sedan i grova skivor.

Värm smöret i en kastrull tills de fått en brunaktig ton.
Skumma ytan noga.
Låt smöret stå någon minut och häll sedan över det i en mindre kanna.
Slå bort den grumliga bottensatsen.
Blanda matjesill och crème fraîche försiktigt i en bunke.
Det ska bli en fast kräm.

Skeda upp den krämiga matjesillen och toppa med dillkvistar.
Bygg tre potatistorn och häll över det brynta smöret.
Strö över gourmetsalt och grovkrossad svartpeppar.

Servera gärna med ett riktigt tunnt tunnbröd till och Ernst sommardricka!

Inga kommentarer: