Pages

lördag 28 februari 2009

Boeuf Bourgogne

Min yngsta dotter hade lagfest för ett tag sedan för att få in pengar till fotbollslaget till diverse cuper söderut som de ska delta i. Ett föräldrateam stod för matlagningen. Till huvudrätt tillagades en klassisk fransk maträtt, nämligen Boeuf Bourgogne som var mycket god! Här kommer receptet, som jag inte vet var det kommer ifrån hade bara en papperskopia. Jag har själv lagt till ca 1 msk honung till receptet. Ikväll kommer jag att bjuda mina systrar på denna gryta! Vi får snart även besök av franska studenter, där vi ska stå för middagen en av dagarna - kanske blir det denna rätt då...???!!

Boeuf Bourgogne
8 personer
1½ kg högrev, märgpipa eller bog
2 msk smör
1 dl vatten
2 gula lökar
½ dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad
2 mörk ox- eller köttbuljontärningar
1 flaska rött vin, ca 75 cl (Gärna ett Bourgognevin)
5 dl vatten
2 msk kinesisk soya
24 steklökar
2 msk smör
200 g champinjoner
200 g rimmat fläsk
1 msk honung

Garnering:
Färsk timjan

Gör så här
Skär köttet i mindre bitar, skär bort synligt fett och senor.
Bryn köttet i smör i omgångar.
Lyft över det till en stekgryta efter hand.
Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan.
Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter.
Lägg över den i grytan.
Pudra över mjölet.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt svartpeppar, timjan och lagerblad.
Smula i buljontärningarna.
Späd med vin, vatten och soya.
Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
Låt grytan sjuda under lock 1 ½ - 2 timmar tills köttet är riktigt mört.
Skala steklöken.
Fräs den i hälften av smöret ca 5 minuter.
Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna.
Smaka av med lite honung.
Fräs svampen i resten av smöret och rör ner den i grytan.
Skär fläsket i mindre bitar.
Bryn fläsket i en stekpanna och strö det över grytan före servering.
Garnera med färsk timjan och servera med ett lantbröd till.
Ris är gott till, eller hemgjort potatismos eller så låter du potatisklyftor koka med i grytan sista 15 - 10 minuterna.

Inga kommentarer: