Pages

tisdag 22 januari 2008

Iranskt ris

I slutet av 80-talet fick jag det här receptet av min kompis Annica som i sin tur fått det av en iransk kvinna.

Ett ris som är mkt gott och som nästan luktar popcorn när man gör det.

Iranskt ris
1 stor kastrull
1 Durkslag/Sil
salt (ca 5 msk eller mer)
480 gr Basmati ris (ca 120 gr per person)
Vatten (ca4-5 liter)
Olja
smör

Gör så här
Tvätta riset genom att skölja ett antal gånger tills vattnet blir klart/rent.
Blötlägg sedan riset i en skål i ungefär 1 timme.
Sätt saltet i vattnet och koka upp det.
Häll sedan i det blötlagda riset.
Låt riset koka i max 5-6 minuter!
Sila av riset försiktigt.
Tvätta kastrullen som du använde för att koka riset, och torka den väl.
Häll lite olja i botten, på medelvärme. I Iran är det vanligt att man lägger tunt skivad potatis i botten, för att ytterligare få karaktär på riset.
Häll sedan försiktigt tillbaka riset i kastrullen.
Riset skall läggas i en hög som liknar en kon/pyramid.
Gör sedan 4-5 hål i högen (för att låta luften/värmen gå igenom), och tillsätt en smörklick i varje hål.
Vrid till lägsta temperaturen, och låt stå med lock i minst 30 minuter.
Du kan gärna sätta en ren kökshanduk runt locket.
Nu börjar det lukta gott, så smaka och njut!
Om du tycker att riskornen är alldeles för hårda, är det ingen panik, utan du kan tillsätt lite vatten innan du sätter på locket och låter det stå på svag värme i drygt 30 minuter.

Inga kommentarer: