Pages

lördag 16 januari 2010

Svampgratinerad fläskfilé

Det här är mumma...! Och beräknat till 12 portioner. Känner mig receptfixerad just nu för att jag själv laddar inför beach februari 2010...

Svampgratinerad fläskfilé
3 bitar fläskfilé à 500 g
2 msk smör
2 tsk salt

Sås
500 g färsk svamp varav 200 g sparas till garnering.
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3/4 dl vetemjöl
4 dl grädde
6 dl köttbuljong
1 msk soja
2 vita brödskivor
2 dl riven ost

Ugnsgrönsaker
3 kg delikatesspotatis
1 pumpa
1 kg morötter
300 g palsternacka
3 rödlökar
4 paprikor
1 msk flingsalt
3 msk olja

Garnering
2 chorizokorvar
Stekt svamp
50 g ruccola

Gör så här
Lägg ut den oskalade potatisen på en stor långpanna.
Skala pumpa, morötter, palsternacka och lökar och dela dem i bitar liksom paprikan.
Lägg ut dem bredvid potatisen.
Strö över salt och olja.
Sätt in i 225 grader ca 40 minuter.

Stek fläskfilén i smör runtom till vacker färg.
Salta och peppra.
Den ska bli nästan genomstekt, ca 65 grader.
Skiva filén och lägg den på långpannan när ca 15 minuter återstår av tillagningen av grönsakerna.

Skär svampen i bitar och stek dem i smör.
Häll av lite mindre än hälften och spara till garnering.
Salta, peppra och strö över mjöl i grytan.
Späd med grädde, buljon och soja.
Låt såsen sjuda 5 min.
Smaka av med salt och peppar.

Smula brödet och blanda det med ca 2 dl av såsen.
Bred över filén och strö över riven ost.
Gratinera ca 15 minuter.
Skiva och stek chorizon.
Strö chorizon och svampen på filén.
Blanda de ugnsstektagrönsakerna med ruccola.
Servera med extra sås.

Inga kommentarer: