Pages

fredag 9 november 2007

Stulen äppelpaj under mandeltäcke med vispad grädde

Ett gammalt recept från Aftonbladetbilagan, när kändisar delade med sig av goda recept.

Här är Örjan Rambergs favoritrecept och jag kan bara hålla med - farligt god både som nygjord och dagen efter....


Stulen äppelpaj under mandeltäcke med vispad grädde
1 dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg

Gör så här:
Blandas ihop till en pajdeg. Kavla ut tunt. Sätt i en form med löstagbarkant och låt formen pajdegen stå kallt en stund.

Fyllning
4 - 6 äpplen
200 g mandelmassa
50 g smör
3 msk vetemjöl
5 msk socker
1 tsk kanel
1 krm bakpulver

3 dl vispgrädde

Gör så här:
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor.
Blanda samma övriga ingrediensera och kör det i en matberedare til en smulig massa.
Sätt drygt 1/3 av smuldegen i pajskalet.
Lägg sedan på ett tjockt lager med äppelskivor och tillsist resten av smuldegen.
Grädda på 200 grader ca 30 minuter på nedersta falsen.
Sänk ev. värmen till 175 grader efter 20 minuter.
Servera med iskall vispad grädde.

Inga kommentarer: