Pages

fredag 4 april 2008

Plockmat

Bland det bästa jag vet är plockmat...! När man får gå och plocka sig lite av varje...!

Här kommer tre små recept som kan passa till att ha på ett plockmatsbord.

Saltrostade mandlar

200g mandlar
vatten
salt

Gör så här:
Bred ut mandlarna p en plåt.
Duscha dem med lite vatten.
Salta.
Rosta i 200 grader ca 20 minuter tills mandlarna har blivit spröda och börjat knäppa.

Gott att dricka till kan vara denna kryddiga cider.

Kryddig cider
1 ½ liter Kivivks astrakan, halvtorr eller alkoholfri.
1 dl socker
8 stjärnanis
1 dl calvados
1 äpple i tunna skivor
ca 16 tranbär eller 3 msk djupfrysta lingon
Några kvistar färsk mynta

Gör så här:
Koka upp cider, socker och stjärnanis.
Smaka av med calvados och häll upp i glas med äpple, bär och mynta.

Ostgratinerade champinjoner
24 stora champinjoner
50 g smör
150 g gräddädelost
1 tsk konjak
1 kram kajennpeppar
1 tsk salt
2 msk hackad persilja
2 hackade vitlöksklyftor
Färsk oregano

Gör så här:
Ta bort foten på svampen.
Hacka och stek fötterna mjuka i lite smör.
Mixa resten av ingredienserna förutom basilikan.
Rör ner svampbitarna när de kallnat.
Lägg ut hattarna på ett ungsäkert fat, lägg en klick fyllning på varje.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
Garnera med oregano.

Inga kommentarer: