Pages

lördag 8 december 2007

Julgodis

Blev så inspirerad efter att ha besök Gästgivargatan (Prostgården i Öjebyn, som Bryggargatan har öppnat) Där var det verkligen mysigt och julstämning. Vi hade turen att bli bjudna av ägarna på en mycket god jullunch och efter maten fanns det en hel del julgodisar och efterrätter, så med inspiration av det har jag nu tänt MÅNGA ljus i vårt hus och sedan kokade jag upp lite vatten med kanelstång, pomerans- och apelsinskal, nejlika och kardemumma för att sprida lite juldofter. Sedan blev det till att testa att göra Leilas smörkola - MUMS är bara förnamnet och efter det har jag gjort ischoklad.

Ischoklad
100 gram mörk choklad (70%)
100 gram ljus choklad
100 gram cocosfett

Gör så här:
Häll vatten i en kastrull och slå på plattan. Sätt en djuptallrik ovanpå och bryt ner bitar av chokladen och cocosfettet. När vattnet börjar koka så smälter chokladen och cocosfettet. Rör om lite allt eftersom.

Häll i ischokladformar och göm dem...! Annars är de snart slut.

Leilas smörkola
Cirka 50 stycken

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (t ex 2 msk choklad eller 1 tsk malen ingefära eller varför inte 2 tsk pepparkakskryddor så här i juletider.) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt - gärna en avlång som man brukar göra bröd i. Låt svalna.

Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Inga kommentarer: