Pages

söndag 27 juli 2008

Grillad lax & pilgrimsmusslor

Här kommer då det andra receptet som min man och hans kollega tävlade med, vilket också är mkt gott!!! Marinaderna, och såsen görs först. Allra sist grillningen.

Grillad lax & pilgrimsmusslor

Laxen
Portionsbitar av lax
Olivolja
Rivet citronskal
Pressad vitlök
Lite flingsalt

Gör så här
Sätt laxen i en påse - gärna med ziplock.
Blanda olivolja, rivet citronskal, salt och pressad vitlök.
Ta rätt rikligt med olivolja.
Häll marinaden över laxen och marinera ca 1 timme.

Laxen grillas ca 2 ½ minut per sida.
Vid serveringen sprinklas lite olivolja på fisken, samt pressad citron och flingsalt.
Laxen ska sedan dekoreras med strimlad ärtskida.

Pilgrimsmusslorna
Två pilgrimsmusslor per person
Olivolja
Lite salt & peppar

Gör så här
Pensla ena sidan av musslorna med olivolja.
Grilla den sidan som du penslat med olivolja ca 1½ - 2 minuter.
Sätt sedan lite flingsalt och peppar på den grillade sidan.
Trä upp pilgrimsmusslorna på små järnspett.

Potatisen
Koka färskpotatis - gärna rätt liten.
När potatisen är färdigkokt läggs den upp på tallriken och sedan slår man följande olivoljeblandning över den:

1 dl olivolja
Flingsalt
Färsk hackad basilika

Basilikasås
½ kruka basilika
3 - 6 soltorkade tomater
3 dl creme fraiche

Gör så här
Mixa basilikan och de soltorkade tomaterna, och blanda sedan med creme fraichen.

Till rätten behövs också:
Ruccolablad
Spenatblad
Granatäpple
Olivolja
Gurka

Upplägg på tallriken:
Sprinkla ut olivolja på tallriken
Ruccola/Spenat i botten mitt på tallriken
Strö på några kärnor granatäpple
Laxen på salladsbädden
Pressa lite citron på laxen, strö över flingsalt, sprinkla lite olivolja på
Lägg ärtskott högst upp på laxen
Tre små potatisar på ena sidan av tallriken
Häll över lite olivoljeblandning på potatisen
Lägg de grillade pilgrimsmusslorna med spetten på andra sidan tallriken
Sprinkla ut basilikasåsen
Tunnt långtskivade grukor som dekoration

Inga kommentarer: