Pages

torsdag 24 juli 2008

Grilljanne recepten

Här kommer de utlovade Grilljanne recepten... och hur det gick för maken? De tog sig (förstås) vidare till finalen. Deras rätt är en riktig höjdare och här kommer recepten:

Baconlindad oxfilé med västerbottensost
En bit oxfilé
1 pkt bacon
Bladspenat
2 dl färdigriven västerbottensost
Ca 4 msk creme fraiche
Ett par varv på pepparkvarnen
Flingsalt
Färsk timjan

Gör så här
Lägg baconen i förväg på ”bakplåtspapper” lite omlott och lägg sedan ett bakplåtspapper på toppen.
Skär en skåra i oxfilén.
Klä skåran med bladspenat.
Blanda ihop västerbottenost, creme fraiche & svartpeppar i en skål. (Fyllningen ska räcka även till champinjonerna, ca hälften av fyllningen till oxfilén)
Smaka av.
Salta ev. lite med flingsalt.
Hacka ett par revor färsk timjan.
Fyll skåran med västerbottensostfyllningen.
Sätt färsk timjan på ostfyllningen.
Lägg oxfilén på baconpappret.
Rulla pappret, så att baconen blir runt oxfilén.
Fäst med tandpetare.


Glaze till oxfilén
25 g smör
¾ msk soya
1 – 2 msk flytande honung
Färskpressad citron

Gör så här
Smält smöret i en kastrull på grillen.
Blanda i soya, honung och färskpressad citron.
Smaka av.
Sätt filén på ett fat.
Pensla oxfilen med glazen.
Grilla i en klotgrill med locket på! Sätt i den digitala termometern i köttet.
Ta ut oxfilén vid 52 grader och låt den vila i folie, temperaturen ska sedan gå upp till ca 56 grader – sedan är det dags skära upp filén.

Kom ihåg att ta bort tandpetarna då köttet ska skäras upp!

Fyllda champinjoner
6 champinjoner
Lite olivolja
Västerbottensostfyllningen
2 – 3 knaperstekta hackade baconskivor

Gör så här
”Hacka” baconen rätt smått.
Knaperstek baconen i en liten stekpanna på grillen.
Ansa champinjonerna så att de ser rena och fräscha ut – ingen jord!
Ta bort ”benet” på champinjonen.
Pensla champinjonerna med lite olivolja.
Grilla champinjonerna – ca 4 – 6 minuter.
Fyll champinjonerna med västerbottensostfyllningen.
Toppa med den knaperstekta baconen.

Sparris med västerbottensost och hasselnötter
10 sparrisar
Olivolja
Färspressad citronjuice
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Några grovhackade rostade hasselnötter
Hyvlad västerbottensost
Smör
Folieark

Gör så här
Bryt av ändarna på sparrisarna där de går av naturligt.
Skala sparrisen med en potatisskalare.
Fördela sparrisarna på 2 dubbelvikta folieark.
Ringla över olivolja och lite färskpressad citronjuice.
Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och några grovhackade rostade hasselnötter.
Hyvla över generöst med västerbottensost och toppa med en liten klick smör.
Vik ihop paketen noga och lägg på grillen i 15–20 minuter.


Blåbärssås
1.5 dl strösocker
0.75 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 msk vilt fond
2 dl blåbär (färska eller djupfrysta)
Färskpressad citron
En klick smör

Gör så här
Smält/karamelisera strösockret (bränn ej) på hög värme i en tjockbottnad stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
Blanda balsamvinägern och vinet i en kastrull och värm upp det.
Slå över balsamvinäger och vinet i det smälta sockret.
Rör om och låt koka ihop tills sockret löst sig.
Tillsätt viltfond, blåbär och citron.
Reducera såsen tills den får en simmig konsistens – koka gärna ihop den till en ”sirapsaktig” konsistens.
Tillsätt en klick smör.
Denna sås kan gärna göras ngn dag i förväg om man vill och sätta i en burk, är det bara att värma upp den ngt sedan.

Så här ska det läggas upp på tallriken:

• 4-5 sparrisar i botten parallellt på mitten av tallriken
• Inte så mkt smör på
• Skeda upp hasselnötter
• Skiva över västerbottenost med osthyvel
• Köttet på sparrisen, två lite tjockare skivor som ligger lite omlott
• Ringla över blåbärssåsen i cirkel
• Sprinkla lite olivolja över
• Lite hyvlad västerbottenost på
• Två champinjoner fyllda med västerbottenoströran och knaperstekt bacon på toppen på tallriken vid sidan om köttet/sparrisen

Ät och njut - gärna med ett gott röd vin till!! Och ja, det är ingen potatis till detta, utan det räcker gott och väl som det är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Receptet gjorde stor succé hos våra gäster. Det enda som blev lite tokigt var att baconen ville fastna på vårt grillgaller. Kör nog med lite folie under i början av grillningen nästa gång jag gör det. För det ska jag eftersom alla var lyriska över blåbärssåsen. Helena

Ulla-Karin sa...

Kul att era gäster uppskattade maten! Det är helt klart en rätt som passar t.o.m på en finare restaurang.