Pages

söndag 12 oktober 2025

Lakrits- och violpannacotta

 När jag var i Stockholm nyligen smakade jag lakrits smaksätt med viol. Det var hur gott som helst. Då föddes tanken att det där skulle man kunna göra en pannacotta på. Nu har jag testat och det blev hur gott som helst!

Laktrits- och violpannacotta

4 portioner

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • 1 ½ tsk lakritspulver

  • 2 msk socker

  • 1 gelatinblad

  • 1/4 tsk violessens (eller 1 msk violsirap) smaka av om det behöver droppas i mer av violessensen, men var försiktigt då det är en kraftfull smak.

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.

  2. Koka upp grädde, mjölk, socker och lakritspulver. Låt sjuda försiktigt 1 minut.

  3. Ta av från värmen. Rör ner det urkramade gelatinbladet tills det smält.

  4. Låt svalna något och rör ner violessensen.

  5. Häll upp i små glas och ställ kallt minst 4 timmar, gärna över natten.

✨ Tips:
Servera med ett tunt lager violgelé ovanpå (kan göras av violsirap + gelatin), eller med vispad grädde och krossad turkisk peppar för kontrast.

Inga kommentarer: