Pages

måndag 1 januari 2024

Kall eggnogg

Har fått det här receptet från våra vänners svärson. Mycket gott!

Kall eggnogg

För 8 personer 

Ingredienser:

*  700 ml mjölk

* 240 ml grädde

* 3 kanelstänger (tas bort efter det svalnat) 

* 1 vaniljstång, ta ut fröna och spara även stången

* 1 tesked riven muskotnöt 

* 5 äggulor

* 130 g socker

* 175 ml bourbon (Makers Mark) eller mörk rom

Gör så här:

1. Blanda ihop mjölk, grädde, kanelstängerna, vaniljstång + frön samt riven muskotnöt i en panna och koka upp på medelvärme. Ta bort när det nästan börjat koka och låt kallna. 

2. Äggulorna och sockret vispas ihop i en separat bunke tills sockret löst upp sig och det blivit lite tjockare. 

3. Häll försiktigt ned mjölkblandningen i äggbunken medan du vispar. Tillsätt bourbon och smaka av. Låt stå i kyl (helst två tre dagar), Jag personligen tycker den blir godare med lite mer sprit i om det är ganska sliskigt i övrigt, men det får man experimentera med själv. Riv även muskot innan det ska servas 

Man kan spara äggvitan som i så fall vispas till hårt vitt skum som man kan bilda toppar av,  och vika ner i satsen strax innan servering. Men jag brukar skippa det.

Inga kommentarer: