Har fått det här receptet från våra vänners svärson. Mycket gott!
Kall eggnogg
För 8 personer
Ingredienser:
* 700 ml mjölk
* 240 ml grädde
* 3 kanelstänger (tas bort efter det svalnat)
* 1 vaniljstång, ta ut fröna och spara även stången
* 1 tesked riven muskotnöt
* 5 äggulor
* 130 g socker
* 175 ml bourbon (Makers Mark) eller mörk rom
Gör så här:
1. Blanda ihop mjölk, grädde, kanelstängerna, vaniljstång + frön samt riven muskotnöt i en panna och koka upp på medelvärme. Ta bort när det nästan börjat koka och låt kallna.
2. Äggulorna och sockret vispas ihop i en separat bunke tills sockret löst upp sig och det blivit lite tjockare.
3. Häll försiktigt ned mjölkblandningen i äggbunken medan du vispar. Tillsätt bourbon och smaka av. Låt stå i kyl (helst två tre dagar), Jag personligen tycker den blir godare med lite mer sprit i om det är ganska sliskigt i övrigt, men det får man experimentera med själv. Riv även muskot innan det ska servas
Man kan spara äggvitan som i så fall vispas till hårt vitt skum som man kan bilda toppar av, och vika ner i satsen strax innan servering. Men jag brukar skippa det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar