Dukkha – egyptisk nötblandning
2 dl hasselnötter eller valnötter
1 dl mandel
0,5 – 1 dl pistagenötter (kan uteslutas)
1 dl sesamfrön
2 tsk malen koriander
0,75 – 1 msk spiskummin
Ca 1 tsk salt (ta hälften av saltet och sockret först och
smaka av om resten ska tillsättas)
2 tsk socker
Ev. lite timjan
Gör så här
Rosta nötterna i ugnen eller i en stekpanna.
Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta sesamfröna i en stekpanna.Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta koriandern och spiskumminen i en stekpanna.
Låt allt svalna.
Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och mixa allt.
Det ska inte bli helt pulvriserat – utan lite mer små fina bitar av nötterna.
Passar till att dippa bröd i, grönsaker och jordgubbar.
Doppa först i olivolja (och ev. lite balsamico) eller i 1 dl
rapsolja blandat med 2 tsk sesamolja och sedan i nötblandningen. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar