Inte så länge kvar till midsommar. Den här laxcheesecaken har jag lust att göra. Har alltså inte smakat den ännu själv. Vi och några andra familjer firar sedan flera år midsommar på vår stuga och vi har alltid en midsommarknytkalasbuffé. Receptet kommer från tidningen Allas.
Laxcheesecake med stenbitsrom
Botten
200 g kavring
75 g margarin eller smör
Fyllning
4 kalla kokta, ganska stora potatisar av fast sort
3 kalla kokta ägg
200 g gravad lax
2 - 3 msk finriven pepparrot
1 dl hackad dill
2 dl creme fraiche
80 g röd stenbitsrom
2 gelatinblad + 2 msk vatten
3 dl gräddfil
salt
Garnering
2 brk stenbitsrom a 80 g
dill
Gör så här
Skär kavringen i bitar och kör till smulor i en matberedare.
Smält margarin/smör.
Häll i matberedaren och kör allt några sekunder.
Tryck ut smulsmeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Platta till med handen.
Skär potatis, lax och ägg i tärningar.
Lägg den skurna i en bunke, tillsätt pepparrot, dill, creme fraiche och stenbitsrom.
Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten så att det täcker.
Ta upp gelatinbladen, lägg dem med 2 msk vatten i en liten kastrull och värm under omrörning tills gelatinen har smält.
Blanda gelatin och gräddfil i en skål.
Rör ner blandningen i laxröran, salta.
Blana väl men inte för mycket, potatistärningarna ska inte gå sönder.
Bred ut blandningen i formen, ställ kallt över natten.
Skär cheescaken i stora bitar, garnera med stenbitsrom och dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar