Pages

söndag 8 april 2012

Sushi

Antingen tycker man om sushi eller så tycker man inte om sushi. Min yngsta dotter tycker inte om fisk, dock äter hon sushi till min stora glädje. Med sushi kan det bli som med choklad, man måste ha nu! Idag ska vi bjuda våra vänner som bor i Holland på sushi.


Sushi
Riset
6 portioner

10 dl japanskt rundkornigt ris
6 dl vatten
1,2 dl sushi-su

Sushi-su:
8 msk risvinäger
5 msk socker
1 msk salt

Skölj riset i ett durkslag tills vattnet slutar grumlas.
Häll över riset i en skål (inte metall) och häll på vatten tills det täcker riset.
Låt stå i ca 20 minuter.
I en del sushirecept rekommenderas det sedan att riset ska stå och svälla ytterligare i ca 4 timmar, medan det i andra recept står att man kan koka det på en gång.
Läs på risförpackningen och följ de instruktionerna.
Häll sedan av vattnet.
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt det få ett hastigt uppkok.
Sänk värmen och låt det stå i 20 minuter.
Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket. 

Sushi-su
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.
Låt svalna.
Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (inte metall) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker.
Låt vila i ytterligare 20 minuter, eller något längre - det ska bli rumstemperatur.
Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk.
Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du  sätta in det i kylen över natten).

Vi brukar göra två olika sorters makirullar.
Egentligen är det ju upp till tycke och smak vad man fyller rullarna med, men t ex lax, brie och avokado är gott.
Lägg noribladen på ett bambuunderlägg (finns att köpa färdiga)
Bred över riset, men lämna ca 1.5 cm vid ena kanten utan ris, för att kunna rulla ihop och fästa rullen.
Lägg sedan en rad med lax, brieost och avokado lite till höger eller vänster om mitten.
Rulla ihop, så att det blir en fast rulle.
Skär sedan ca 1,5 cm bitar.

En annan variant på makirullar är följande:
Rosta sesamfrön i en stekpanna.
Sätt ett noriblad på bambuunderlägget.
Sätt ett lager ris på.
Strö över sesamfrön och ev. lite gräslök.
Sätt ett ark plastfolie på riset.
Lägg ett till bambuunderlägg på plastfolien.
Vänd försiktigt på underläggen så att rissidan hamnar neråt.
Fyll med önskad fyllning, t ex lax eller tonfisk, eller crabsticks, gurkstänger, färsk mango skulle också fungera.
Rulla ihop och skär bitar på ca 1.5 cm.

Sashmi
Forma portionsbitar av riset.
Sätt lite wasabi på.
Sätt på någon fisk, t ex lax, tonfisk eller crabsticks.
En del bitar kan du garnera med t ex lite gurka, strimlade ärtskidor, brieost, avokado.
Man kan strimla noriblad och binda runt själva sushibiten, håller det ihop bättre om du har lagt ngt mer än bara fisk på riset.

Ät och njut!
Japanskt öl är gott till eller vanligt kranvatten!



Inga kommentarer: