Dagens middag utgick utifrån ett paket lövbiff... letade runt lite på nätet och det här blev det, ett recept som bl a hittas på Tasteline och jag tror det kommer från Old Elpaso ursprungligen.
Biff i chokladsås med tortilla och guacamole
2 portioner - vi var 3 som åt, totalt fem tortillabröd
400 gram lövbiff
1 tsk kakao
1 tsk kummin, malen
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili röd, torkad
0,5 dl vatten
salt och peppar
1 msk rapsolja
4 st tortillas
1 st avocado(s)
1 st vitlöksklyftor
1 tsk chili, finhackad
0,5 msk olivolja
0,5 st pressad lime
salt och peppar
0,5 st tomat(er)
Gör så här
Börja med att rosta chilin.
Tillsätt därefter olja och kummin i pannan och fräs runt tills det uppstår en härlig doft.
Lägg i köttet och bryn det i ca 1 minut.
Blanda i resterande ingredienser och låt allt stå och puttra ett par minuter.
Gör guacomolen.
Blanda samman avocado, vitlök, olivolja, lime (eller citronsaft, lite salt och peppar och mixa allt till en slät "smet".
Hacka tomaten och blanda i.
Lägg köttet i tortillan och häll över 2 msk guacamole per portion och valfria grönsaker.
Rulla ihop och ät!
Jag tycker om att laga matspeciellt lite mer gourmetmat eller mat som är god i all sin enkelhet gillar jag att laga. Köper gärna vackra kokböcker som jag tycker om att bläddra i. Jag tycker att man ska dela med sig av goda recept, därför startar jag denna matblogg. Det är recept som jag fått via vänner, nätet, böcker, utvecklat själv osv. Där jag vet var recepten kommer i från skriver jag in det.
måndag 30 juni 2008
söndag 22 juni 2008
Cheesecaketårta med jordgubbar
Under midsommarhelgen har vi intagit en hel del god mat... :)!
Bland annat denna mycket goda efterrätt från Ica:
Cheesecaketårta med jordgubbar
Bland annat denna mycket goda efterrätt från Ica:
Cheesecaketårta med jordgubbar
söndag 15 juni 2008
Dajmfylld glasstårta med punsch och jordgubbar
En fantastiskt god efterrätt som går bra att förbereda.
Dajmfylld glasstårta med punsch och jordgubbar
1 dubbeldajm
2 msk punsch
4 äggulor
5 msk florsocker
4 dl grädde
150 g osockrade, skivade halvtinade jordgubbar
Garnering: jordgubbar, dajm och silverkulor
Gör så här
Vispa gulorna med florsocker och vaniljsocker till en tjock och pösig kräm.
Vispa grädden.
Vänd genast ned äggkräm, dajm och jordgubbar i grädden.
Tillsätt samtidigt punschen i små portioner.
Häll glassmassan i en form och ställ i frysen 4 - 6 timmar eller över natten.
Doppa formen en kort stund i varmt vatten och stjälp upp den.
Garnera.
Låt fatet stå 30 minuter i kylskåpet innan glasen ska severas.
Dajmfylld glasstårta med punsch och jordgubbar
1 dubbeldajm
2 msk punsch
4 äggulor
5 msk florsocker
4 dl grädde
150 g osockrade, skivade halvtinade jordgubbar
Garnering: jordgubbar, dajm och silverkulor
Gör så här
Vispa gulorna med florsocker och vaniljsocker till en tjock och pösig kräm.
Vispa grädden.
Vänd genast ned äggkräm, dajm och jordgubbar i grädden.
Tillsätt samtidigt punschen i små portioner.
Häll glassmassan i en form och ställ i frysen 4 - 6 timmar eller över natten.
Doppa formen en kort stund i varmt vatten och stjälp upp den.
Garnera.
Låt fatet stå 30 minuter i kylskåpet innan glasen ska severas.
Goda småskorpor
Nu har jag semester, så då ska dessa skorpor bl a bakas!
Goda småskorpor
175 g smör
2½ dl socker
5 dl filmjölk
1 påse hjorthonssalt
1 krm salt
1 tsk kardemumma
1,5 l vetemjöl
Gör så här
Rör samman smör (osmält) och socker.
Blanda i filmjölken.
Blanda samman hjorthonssalt, salt, kardemumma och vetemjöl.
Blanda i mjölblandningen med de andra ingredienserna.
Kalva ut degen, ca ½ cm tjock.
Tag ut runda kakor med ett glas.
Grädda på 200 grader tills de fått färg.
Dela dem och eftertorka en stund på 75 - 100 grader.
Goda småskorpor
175 g smör
2½ dl socker
5 dl filmjölk
1 påse hjorthonssalt
1 krm salt
1 tsk kardemumma
1,5 l vetemjöl
Gör så här
Rör samman smör (osmält) och socker.
Blanda i filmjölken.
Blanda samman hjorthonssalt, salt, kardemumma och vetemjöl.
Blanda i mjölblandningen med de andra ingredienserna.
Kalva ut degen, ca ½ cm tjock.
Tag ut runda kakor med ett glas.
Grädda på 200 grader tills de fått färg.
Dela dem och eftertorka en stund på 75 - 100 grader.
Digestivetårta med drottningkräm
Tror att jag fått detta recept av Lotta...
Digestivetårta med drottningkräm
200 g digestivekex
100 g margarin/smör
Smula sönder kexen.
Smält smöret.
Blanda ihop och sätt i botten på en form med löstagbar kant.
3 dl gräde
3 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker
100 g philadelfiaost
Blanda vaniljsocker och grädde.
Vispa så att grädden blir "hård".
Blanda ner florsocker och philadelfiaost.
Bred över gräddblandningen på digestivekexsmulet.
1 påse pulver drottningkräm blandas enligt receptet.
Bred över krämen på gräddblandningen.
Ställ i kylen 1 dygn.
Garnera med blåbär och hallon vid servering
Digestivetårta med drottningkräm
200 g digestivekex
100 g margarin/smör
Smula sönder kexen.
Smält smöret.
Blanda ihop och sätt i botten på en form med löstagbar kant.
3 dl gräde
3 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker
100 g philadelfiaost
Blanda vaniljsocker och grädde.
Vispa så att grädden blir "hård".
Blanda ner florsocker och philadelfiaost.
Bred över gräddblandningen på digestivekexsmulet.
1 påse pulver drottningkräm blandas enligt receptet.
Bred över krämen på gräddblandningen.
Ställ i kylen 1 dygn.
Garnera med blåbär och hallon vid servering
torsdag 12 juni 2008
Päronchutney med rostade valnötter
Ost blir bara godare och godare... den här päronchutneyn från Coop är mycket god till ost.
Päronchutney med rostade valnötter
3 hårda päron, skalade och hackade i små tärningar
2 cm färsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl valnötter, rostade och hackade
Gör så här
Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
Hacka valnötterna.
Blanda päron, ingefära, socker, vinäger och vattnet.
Koka päronen mjuka, ca 15 minuter.
Vänd ner valnötterna eller servera dem bredvid.
Servera till utvalda goda ostar
Päronchutney med rostade valnötter
3 hårda päron, skalade och hackade i små tärningar
2 cm färsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl valnötter, rostade och hackade
Gör så här
Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
Hacka valnötterna.
Blanda päron, ingefära, socker, vinäger och vattnet.
Koka päronen mjuka, ca 15 minuter.
Vänd ner valnötterna eller servera dem bredvid.
Servera till utvalda goda ostar
fredag 6 juni 2008
Nationaldagsmeny
Lite extra god mat blir det idag.
Jag börjar bakifrån - först en efterrätt:
Jordgubbsmousse
Varmrätten blir grillad lax med potatis i foliepaket
Till laxen gör jag nog en gräddfilssås med citron, citronpeppar, gräslök, persilja, dill och lite salt i som får stå och dra och mogna en stund. Eller en avokadosås - ungefär som man gör guacumole, men jag blandar i lite lättcremefraiche så att den blir lite tunnare.
Så här i efterhand kan jag säga att det blev ingen av ovanstående nämnda såser... utan jag rörde samman creme fraiche, riven västerbottensost och svartpeppar. Vilket var mkt gott!
Till förrätt blir det:
Tortilla med mögelost och ruccola
Jag börjar bakifrån - först en efterrätt:
Jordgubbsmousse
Varmrätten blir grillad lax med potatis i foliepaket
Till laxen gör jag nog en gräddfilssås med citron, citronpeppar, gräslök, persilja, dill och lite salt i som får stå och dra och mogna en stund. Eller en avokadosås - ungefär som man gör guacumole, men jag blandar i lite lättcremefraiche så att den blir lite tunnare.
Så här i efterhand kan jag säga att det blev ingen av ovanstående nämnda såser... utan jag rörde samman creme fraiche, riven västerbottensost och svartpeppar. Vilket var mkt gott!
Till förrätt blir det:
Tortilla med mögelost och ruccola
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)