Gjorde denna äppelpajen igår på de första äpplena vi fått på vårt äppelträd. Kolagrädden hör inte till ursprungsreceptet.
Ursprungsreceptet har jag hittat här.
Knäckig äppelpaj med kolagrädde
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smält smöret och häll över.
Låt degen vila en stund i kylskåp.
Tryck ut degen i en pajform.
Fyllning
4 - 5 äpplen
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
Skala äpplena och skär dom i tunna klyftor.
Blanda klyftorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl.
Häll över äppelblandningen och pudra lite kanel över.
Grädda i 200°C i ca 25 minuter, äpplena ska vara nästan klara.
Marängtäcke
2 äggvitor
1 dl socker
Vispa äggvitor och socker hårt.
Tänk på att man ska kunna vända skålen utan att marängen ramlar ut, då är den klar.
Ta ut pajen ur ugnen och bred marängen över.
Sätt in pajen igen.
Pajen är klar när känns torr och har fått färg.
Kolagrädde
3 dl vispgrädde
4 - 5 msk kolasås
Vispa grädden så att den blir rätt tjock.
Blanda i kolasåsen och rör om.
Servera till pajen.
Ät och njut :)!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar