Pages

torsdag 6 juni 2013

Sparrispaj

 
Det här receptet kommer från bloggen I huvdet på eleva elva, där det finns många goda recept.
 
Sparrispaj
1 - 2 buntar grön sparris
1 rulle färdig smördeg
1 burk crème fraiche
2 ägg
2 nävar riven parmesanost (jag tog Västerbottensost)
2 rågade tsk stark senap
1 citron (både saft och zest)
några msk finhackad gräslök
2 nävar hasselnötter
salt & peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
 Ta ut smördegen från kylen.
Skölj av sparrisen och skär eller knäck bort den träigaste delen.
Häll ner crème fraiche tillsammans med äggulor (spara vitan), parmesan, senap, lite saft från citron (spara resten av citronen), gräslök samt salt och peppar.
Blanda runt och smaka av.
Veckla ut smördegen på bakplåtspapper och lägg upp på en bakplåt.
Häll försiktigt på crème fraiche-röran men spara ungefär två centimeter runt om.
Lägg på sparrisen.
Vik över kanterna lite, och pensla med äggvitan.
Sätt in i ugnen ungefär 25 minuter tills pajskalet får lagom med färg.
Ta sedan ut plåten och låt pajen svalna.
Under tiden rostar du hasselnötterna i torr panna, tills de börjar dofta ljuvligt och får färg.
Ställ åt sidan för att svalna.
Gnugga dem sedan mellan handflatorna så att skalet lossnar och hacka dem grovt.
Riv zest från citronen och strö över pajen tillsammans med de hackade hasselnötterna och en liten skvätt olivolja

Inga kommentarer: