Pages

onsdag 11 juli 2012

Texmexinspirerad grillad fläskkarré

Igår hade vi middagsgäster och då stod följande texmexinspirerad mat på menyn:

Texmexinspirerad grillad fläskkarre
2 kg hel fläskkarré utan ben

Kryddpasta
6 st vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
2 msk malen spiskummin
2 msk chipotlepasta
6 st kryddnejlikor, finkrossade
4 tsk salt
2 tsk svartpeppar

Gör så här
Riv vitlöksklyftorna och blanda med resten av ingredienserna till kryddpastan.
Skär djupa snitt i köttet.
Klappa in kryddblandningen ordentligt, även ner i snitten.
Låt köttet vila i kylskåp i minst 2 timmar.
Förbered en grill med lock för indirekt grillning, det vill säga kol på bara ena sidan av grillen, eller tänd ena sidan av gasolgrillen.
Bryn köttet med köttsidan neråt tills det fått fin färg.Vänd det sedan med bensidan neråt på den delen av grillen där det inte är någon glöd och lägg på locket.
Grilla karrén i cirka 2 - 3 timmar, eller tills den är riktigt mör och helt genomstekt (innertemperatur på cirka 70 grader).
Låt vila 10 minuter i folie innan du skär upp karrén i skivor.

Till detta serverade jag:
Olika tortillabröd
Tomatsalsa (se recept nedan)
Guacumole
Rostad majs med vitlök och svartpeppar och lite chiliflakes.
Getostsås - chevreost, lite mjölk, creme fraiche, svarteppar och hackad rödlök.
Mexikanskt öl - Sol

Tomatsalsa
5-6 st tomater
4 st avocado

2 krukor färsk koriander
2 st lime

Klyv tomaterna och rensa bort kärnorna.
Skär tomaterna i små bitar.
Skär varje avokado i 8 klyftor.
Dra bort skalet och skär avokadon i tärningar.
Hacka koriander och riv av det yttersta skalet på limen.
Blanda alla ingredienserna.
Smaka av med salt, peppar och pressad lime.

Marinaden till köttet och salsan har jag hittat via recept.nu, men två olika recept som jag har sammanfört.

Inga kommentarer: