Pages

fredag 30 oktober 2009

Lakritspannacotta

Jag gillar laktrits! I alla dess former, i choklad, som shot, som godis, i marmelader till ostar osv osv och inte minst i efterrättsform! Denna efterrätt kommer från Norrbottens Kuriren.

Lakritspannacotta
4 portioner

Citronhack
1 citron
½ tsk flingsalt
1 - 2 msk socker efter smak

Pannacotta
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 msk lakritspulver eller ca 5 mortlade Lakrisaltabletter
2½ msk socker
1 tsk hackad lakritsgodis av valfri sort

Gör så här
Börja med citronhacket.
Tvätta citronen i varmt vatten.
Skala tunt med en potatiskalare, det vita ska inte följa med.
Koka skalen i vatten ett par minuter.
Slå av vattnet och häll på nytt och koka upp en gång till.
Upprepa proceduren ytterligare en gång.
Hacka skalen fint.
Skär bort det vita på citronen och tag bort kärnorna.
Hacka fruktköttet.
Blanda salt och socker.
Häll i hackad citron och citronstrimlorna.
Låt stå medan pannacottan blir klar.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Koka upp grädden, den mortlade lakrisalen och socker under vispning.
Smaka av om du vill ha mer lakrits.
Krama ur gelatinen och blanda ner det i gräddblandningen.
Blanda i hackat godislakrits.
Häll upp i fyra små glas och ställ i kylen.
Låt stelna ca 3 timmar.
Toppa med citronhacket och servera!
MUMS!

Inga kommentarer: