Pages

måndag 5 april 2010

Blåbärssås

Den här såsen är hur god som helst till t ex grillad oxfilé, viltkött osv. En klar succé! Något krånglig att göra när man ska börja med att smälta socker, men väl värd att göra. Såsen kan göras i förväg och sättas i en syltburk, så kan man bara tillsätta lite vatten ifall den har tjocknat ihop.

Blåbärssås
1.5 dl strösocker
0.75 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 msk vilt fond
2 dl blåbär (färska eller djupfrysta)
Färskpressad citron
En klick smör

Gör så här
Smält/karamelisera strösockret (bränn ej) på hög värme i en tjockbottnad stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
Blanda balsamvinägern och vinet i en kastrull och värm upp det.
Slå över balsamvinäger och vinet i det smälta sockret.
Rör om och låt koka ihop tills sockret löst sig.
Tillsätt viltfond, blåbär och citron.
Reducera såsen tills den får en simmig konsistens – koka gärna ihop den till en ”sirapsaktig” konsistens.
Tillsätt en klick smör.
Denna sås kan gärna göras ngn dag i förväg om man vill och sätta i en burk, är det bara att värma upp den ngt sedan och ev. tillsätta lite vatten ifall den har blivit för tjock i konsistensen.

Inga kommentarer: