Pages

söndag 2 november 2008

Blodpalt

Som den norrbottning jag är, så vad vore min receptblogg utan ett recept på palt... Jag gör blodpalt idag och har kommer ett förenklat recept på blodpalt, som smakar som originalet som är med kokt potatis. Receptet kommer från min vän Britta.

Blodpalt
½ liter nötblod
½ liter vatten
6 portioner potatismospulver
8 tsk salt
1½ l vetemjöl
1 - 2 dl havregryn

Rimmat sidfläsk

Gör så här
Koka upp 6 l vatten med 3 msk salt i en stor kastrull.
Skär sidfläsket i små bitar och rulla till ca 15 bollar - låt detta sedan stå tills paltsmeten är klar.
Blanda allt i en hushållsassistent och rör om så att allt blandas väl.
Ta upp en bit smet och lägg i en sidfläskboll och sätt degen runt om och rulla ihop allt till en boll.
Det blir ca 15 - 16 paltar totalt.
När du lagt i sista palten ska det koka ca 45 minuter.
Du kan försiktigt röra runt i grytan så att paltarna inte har fastnat fast på botten.
Servera extrasaltat bregott, lingonsylt och mjölk till!
Det är också mycket gott att ha köpt lite extra sidfläsk som man knapersteker och har på tallriken också.
Om det blir kvar palt kan den frysas in och sedan skivas och stekas eller kokas upp på nytt, då ca 20 minuter.

Inga kommentarer: