Pages

måndag 1 januari 2024

Kall eggnogg

Har fått det här receptet från våra vänners svärson. Mycket gott!

Kall eggnogg

För 8 personer 

Ingredienser:

*  700 ml mjölk

* 240 ml grädde

* 3 kanelstänger (tas bort efter det svalnat) 

* 1 vaniljstång, ta ut fröna och spara även stången

* 1 tesked riven muskotnöt 

* 5 äggulor

* 130 g socker

* 175 ml bourbon (Makers Mark) eller mörk rom

Gör så här:

1. Blanda ihop mjölk, grädde, kanelstängerna, vaniljstång + frön samt riven muskotnöt i en panna och koka upp på medelvärme. Ta bort när det nästan börjat koka och låt kallna. 

2. Äggulorna och sockret vispas ihop i en separat bunke tills sockret löst upp sig och det blivit lite tjockare. 

3. Häll försiktigt ned mjölkblandningen i äggbunken medan du vispar. Tillsätt bourbon och smaka av. Låt stå i kyl (helst två tre dagar.) jag personligen tycker den blir godare med lite mer sprit IOM det är ganska sliskigt i övrigt. Men det får man experimentera med själv. Riv även muskot innan det ska servas 

Man kan spara äggvitan som isåfall vispas till hårt vitt skum som man kan bilda toppar av,  och vika ner i satsen strax innan servering. Men jag brukar skippa det.

Inga kommentarer: