Pages

måndag 13 juni 2016

Långkokt BBQ-sås

Den här såsen är väl värd sin tid den tar att göra! Alla som jag bjudit den på har varit lyriska.
Jag hittade receptet sajten Livets Goda för några år sedan. Ska snart göra en ny laddning!

Långkokt BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök
Olivolja
2 dl vatten
2,5 dl anansjuice
2 dl teriyakisås
1 msk soja
3,5 dl farinsocker
3 msk färskpressad citronjuice
1 gul lök finhackad
1 dl krossad ananas
2 tsk caynennepeppar
En skvätt whisky – om man känner för det
 
Gör så här
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop.
Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen.
Rosta på 150 grader ca 3 timmar.

Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull.
Koka upp under omrörning och sänk sen värmen.
Låt puttra på någon timme.

Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen.
Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.

Sila av och låt koka ihop en stund till.


Inga kommentarer: