Pages

måndag 13 juni 2016

Dukkha - egyptiskt nötblandning

Dukkha är en helt ny bekantskap för mig. Det är en egyptiskt nötblandning som är helt fantastiskt god. Har googlat runt för att kolla både på svenska och engelska recept, så det jag presenterar nedan är en blandning av två olika recept som jag gjorde i lördags.


Dukkha – egyptisk nötblandning

2 dl hasselnötter eller valnötter
1 dl mandel
0,5 – 1 dl pistagenötter (kan uteslutas)
1 dl sesamfrön
2 tsk malen koriander
0,75 – 1 msk spiskummin
Ca 1 tsk salt (ta hälften av saltet och sockret först och smaka av om resten ska tillsättas)
2 tsk socker
Ev. lite timjan

 

Gör så här

Rosta nötterna i ugnen eller i en stekpanna.
Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta sesamfröna i en stekpanna.
Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta koriandern och spiskumminen i en stekpanna.
Låt allt svalna.
Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och mixa allt.
Det ska inte bli helt pulvriserat – utan lite mer små fina bitar av nötterna.

Passar till att dippa bröd i, grönsaker och jordgubbar.

Doppa först i olivolja (och ev. lite balsamico) eller i 1 dl rapsolja blandat med 2 tsk sesamolja och sedan i nötblandningen. Ät och njut!

Inga kommentarer: