Arrangerade ett glöggmingel för ett tag sedan och här kommer några recept från det.
Fläderdryck till bubbel
5 dl koncentrerad flädersaft
5 kanelstänger
5 cm färskriven ingefära
15 kardemummakärnor (lätt stötta)
10 nejlikor
1 flaska prosecco
Gör så här
Blanda samman allt utom proseccon.
Låt koka upp.
Sjud sedan 15 minuter.
Låt koka upp.
Sjud sedan 15 minuter.
Låt svalna.
Häll på flaska.
Blanda sedan ungefär som då man blandar saft, dvs en del av flädersaften och resten prosecco.
Fikonbollar
25 st.
7st digestivekex
200 g torkade fikon
3-4 msk starkvinsglögg
150 g mörk choklad
ev ljus choklad till slutgarnering
Gör så här
Ta bort topparna från fikonen och lägg fikonen tillsammans med digestivekexen i en matberedare.
Mixa och tillsätt glöggen. Låt det gå ihop till en fast smet.
Ställ svalt i ca 30 minuter.
Smält under tiden choklad i vattenbad.
Rulla små bollar av smeten och doppa de i den smälta chokladen.
Låt stelna i kylen och avsluta till sist med att eventuellt ringla lite ljus choklad på toppen.
Saffransfräst surdegsbröd med Chevré och fikon
Surdegsbröd av något slag
Smör
1 paket saffran
Chevré
färska fikon
Gör så här
Skär bort kanterna på brödet.
Skär brödet i rätt små fyrkanter.
Skär chevrén i tunna skivor.
Klyfta eller skär fikonen i tunna skivor.
Smält smöret.
Tillsätt saffran.
Stek bröden tills de blir gyllengula och blir lite knapriga.
Sätt på en bit Chevré.
Toppa med fikon.
Lakritsskorpor
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk lakritsgranulat eller lakritspulver
125 g mörk choklad, 64-70 %, hackad
4 st Kick lakritskola, à ca 30 g
Pensling:
1 äggvita
3 msk råsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser utom lakritskolan i en bunke.
Skär kolan i små bitar och blanda ner dem i degen.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till bakplåtslånga längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla längderna med uppvispad äggvita och strö över råsocker.
Grädda längderna mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Skär längderna på snedden i 1-1½ cm tjocka bitar.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Lägg skorporna på en plåt eller ett galler med snittytan uppåt och låt dem torka mitt i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar i eftervärme i 10 minuter.
Förvara skorporna i en tättslutande burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar