Pages

onsdag 17 september 2014

Basilikapannacotta med ett täcke av proseccomarinerad jordgubbsirap

En fräsch och god efterrätt!


Basilikapannacotta med ett täcke av proseccomarinerad jordgubbsirap
4 personer


2 gelatinblad
2,5 dl grädde
2 dl standardmjölk
60 g strösocker
3/4 vaniljstång
2 kvistar basilika


Jordgubbsirap
1 dl prosecco
40 strösocker
300 g jordgubbar - skär dem i fjärdedelar
1/4 vaniljstång


Gör så här
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll grädde, mjölk, socker och basilika i en kastrull.
Skrapa ner fröna från vaniljstången.
Värm försiktigt tills allt blir varmt, men det får inte börja koka.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Blanda ner dem i gräddblandningen.
Rör om tills gelatinen har upplösts.
Låt blandningen vila i 30 min.
Häll pannacottan genom en sil i 4 glas.
Låt stå i kylen minst 3 timmar.
Häll proseccon i en kastrull, sjud tills hälften av vätskan kvarstår.
Tillsätt sedan socker, jordgubbar och vaniljen.
Sjud till jordgubbarna är mjuka om du använder färska jordgubbar, ca 5-10 min.
Låt svalna.
Sätt sedan på ett par skedar av jordgubbsirapen på pannacottan och dekorera med några blad basilika.


Tips!
Gör en större mängd jordgubbsirap och blanda med prosecco, som en god apertif.
Du kan byta ut gelatinen mot agarflingor ifall det ska vara helt vegetariskt.
Jordgubbarna kan bytas ut mot persikor, aprikoser eller svarta vinbär.

Inga kommentarer: