Pages

tisdag 1 januari 2013

Nyårsmenyn 2012

Nyårsafton firades hemma hos oss, vi var 4 par som hjälptes åt med maten och senare på kvällen kom ett par till. Följande åt vi igår, varav huvudrätten till viss del är en repris från 2010 års meny om jag nu inte är helt ute och cyklar då det gäller året.


Välkomsdrink
Prosecco och hemgjorda tryfflar och mögelost och hjortronsylt i crustader

Förrätt
Löjromspannacotta med knäckebröd och västerbottensost (som värmts i ugnen) och ett glas Chablis

Varmrätt
Oxfilé med söt ancho-chokladkryddning
Rucolasallad med rostade valnötter och päron
Ugnstekt potatis och rotsaker
Chokladsås (Se receptet nedan)
Rött vin - Thermater

Mellandrink
Peppermint Punch
Efterrätt
Två olika sorters pannacotta en med vinmarinerade hallon och en med hjortron. Länkar till recepten kommer senare, när jag fått dem av mina vänner.

Chokladsås
2 gula lökar
3 dl rödvin
1/2-1 dl Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
2 dl vatten
3 msk mörk oxfond
2 lagerblad
3 kvistar timjan
100 g mörk choklad 70% kakaohalt
3-4 tsk potatismjöl

Gör så här
Fräs löken till såsen i matfett i en kastrull.
Tillsätt vin, muscovadoråsocker, vatten, fond och kryddor och sjud under lock i 10 minuter.
Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
Red av med potatismjöl utrört i lite vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.

Inga kommentarer: