Pages

fredag 27 december 2013

Lakritsaioli

Testade något riktigt gott häromdagen, räkor med smörstekt surdegsbröd och lakritsaioli. Receptet kommer från boken Lakrits av Elisabeth Johansson och kan även hittas på recept.nu. I originalreceptet är det bara en äggula i aiolin, men jag tycker att det blev en väldigt "tjock" aioli, så nästa gång kommer jag att använda två äggulor.

Lakritsaioli
2 äggulor
0,5 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
ca 2 tsk pressad limesaft + ev. lite finrivet skal
1,5 dl neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
0,5 tsk mald lakritsrot
1 nypa svart- eller cayennepeppar

Gör så här

Lägg äggulorna till aiolin i en skål och tillsätt salt, vitlök och limesaft.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar.
Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar och ev. mer salt om det behövs.
Rosta eller smörstek surdegsbrödet och lägg upp på tallrikar tillsammans med räkor, aioli och citronklyftor. Garnera med dill och servera.             
 
 



Inga kommentarer: