Pages

måndag 13 juni 2016

Långkokt BBQ-sås

Den här såsen är väl värd sin tid den tar att göra! Alla som jag bjudit den på har varit lyriska.
Jag hittade receptet sajten Livets Goda för några år sedan. Ska snart göra en ny laddning!

Långkokt BBQ-sås
1 hel klyfta vitlök
Olivolja
2 dl vatten
2,5 dl anansjuice
2 dl teriyakisås
1 msk soja
3,5 dl farinsocker
3 msk färskpressad citronjuice
1 gul lök finhackad
1 dl krossad ananas
2 tsk caynennepeppar
En skvätt whisky – om man känner för det
 
Gör så här
Skär toppen av hela vitlöken (alltså alla klyftor) och lite av botten, så att den kan stå stadigt men ändå håller ihop.
Ringla över lite olivolja, täck med folie och sätt in i ugnen.
Rosta på 150 grader ca 3 timmar.

Rör ihop vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och socker i en kastrull.
Koka upp under omrörning och sänk sen värmen.
Låt puttra på någon timme.

Ta ut den rostade vitlöken, låt svalna något, pilla ur de bakade vitlöksklyftorna ur sina skal och pressa sönder dem med en gaffel innan du rör ned dem i såsen.
Addera övriga ingredienser till såsen och låt puttra ytterligare en timme ungefär tills såsen är ganska tjock till konsistensen.

Sila av och låt koka ihop en stund till.


Dukkha - egyptiskt nötblandning

Dukkha är en helt ny bekantskap för mig. Det är en egyptiskt nötblandning som är helt fantastiskt god. Har googlat runt för att kolla både på svenska och engelska recept, så det jag presenterar nedan är en blandning av två olika recept som jag gjorde i lördags.


Dukkha – egyptisk nötblandning

2 dl hasselnötter eller valnötter
1 dl mandel
0,5 – 1 dl pistagenötter (kan uteslutas)
1 dl sesamfrön
2 tsk malen koriander
0,75 – 1 msk spiskummin
Ca 1 tsk salt (ta hälften av saltet och sockret först och smaka av om resten ska tillsättas)
2 tsk socker
Ev. lite timjan

 

Gör så här

Rosta nötterna i ugnen eller i en stekpanna.
Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta sesamfröna i en stekpanna.
Sätt dem att svalna i lämpligt kärl.
Rosta koriandern och spiskumminen i en stekpanna.
Låt allt svalna.
Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och mixa allt.
Det ska inte bli helt pulvriserat – utan lite mer små fina bitar av nötterna.

Passar till att dippa bröd i, grönsaker och jordgubbar.

Doppa först i olivolja (och ev. lite balsamico) eller i 1 dl rapsolja blandat med 2 tsk sesamolja och sedan i nötblandningen. Ät och njut!