Pages

söndag 8 maj 2016

Raw blåbärskaka

Den här fantastiskt goda blåbärskakan har jag komponerat ihop själv. 


Raw blåbärskaka
Pajbotten:
10 dadlar (de som är färska)
2,5 dl mandel (ta lite drygt 3 dl om du inte sätter i pekannötter)
Ev 1 dl pekannötter 
4 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
2 små nypor salt
1 msk cocosolja

Fyllningen:
8 dl blötlagda naturella cashewnötter (låt dem ligga i vatten 4-6 timmar, slå sedan av vattnet)
1,5 - 2 dl vatten
1,5 dl lönnsirap
3 dl blåbär
1/2 dl macapulver (finns både på Ica och Coop)
1 dl cocosolja (smält i vattenbad, men ibland struntar jag i att smälta den)
2-3 msk citronsaft
1/2 - 1 msk vaniljpulver
En nypa salt

Mixa cashewnötterna i en matberedare.
Blanda sedan ihop alla ingredienser till fyllningen.
Smaka av om du behöver mer lönnsirap eller inte. Kakan ska inte vara för söt.
Sätt fyllningen på botten.
In i frysen!
Låt kakan gärna tina i tio min innan du skär upp bitar.
Garnera gärna kakan med blåbär.

Blåbärssås
Denna sås är god att hälla på kakan vid servering.

2-3 dl blåbär - färska eller tinade 
4 färska dadlar
Ev lite vatten

Mixa samman alla ingredienser.
Smaka av för att se om såsen behöver sötas ytterligare med någon dadel.
Såsen ska vara mer åt det rinniga hållet, så dem kan behöva spädas med lite vatten.
Ringla såsen över kakan vid servering.