Pages

torsdag 31 december 2015

Nyårsmeny 2015

Så var det då nyårsafton.Vi är tre par som turas om att vara hos varandra.  Det här året firar vi hemma hos oss. De som är huvudvärd står för välkomsdrink och tilltugg, varmrätten och drinkar däremellan. Jag känner till menyn allt utom efterrätten. Lägger bara in vad vi ska äta och sedan kommer recepten på någon dag. Så här i efterhand så visade det sig att det blivit en litet missförstånd. Det blev ingen efterrätt utan två förrätter... ;) Men lite god choklad och lakrits fanns hemma som "räddade" upp det hela :)



Välkomstdrink
Bubbel
Crostini med rökt laxröra
Avokadomousse med löjrom



Förrätt
Carpaccio på gravad renfilé
Skagenpaj

Varmrätt
Lammracks med fikon i portvinssås
Potatisfondant
En röd valpolicella



Efterrätt
Chokladpraliner och lakritsfugde
Amarone

lördag 12 december 2015

Glöggmingel

Här har det varit lite dött ett tag, bara konstatera läget.
Arrangerade ett glöggmingel för ett tag sedan och här kommer några recept från det.





Fläderdryck till bubbel
5 dl koncentrerad flädersaft
5 kanelstänger
5 cm färskriven ingefära
15 kardemummakärnor (lätt stötta)
10 nejlikor

1 flaska prosecco

Gör så här

Blanda samman allt utom proseccon.
Låt koka upp.
Sjud sedan 15 minuter.
Låt svalna.
Häll på flaska.
Blanda sedan  ungefär som då man blandar saft, dvs en del av flädersaften och resten prosecco.






Fikonbollar
25 st.
7st digestivekex
200 g torkade fikon
3-4 msk starkvinsglögg
150 g mörk choklad
ev ljus choklad till slutgarnering

Gör så här
Ta bort topparna från fikonen och lägg fikonen tillsammans med digestivekexen i en matberedare.
Mixa och tillsätt glöggen. Låt det gå ihop till en fast smet.
Ställ svalt i ca 30 minuter.
Smält under tiden choklad i vattenbad.
Rulla små bollar av smeten och doppa de i den smälta chokladen.
Låt stelna i kylen och avsluta till sist med att eventuellt ringla lite ljus choklad på toppen.

Saffransfräst surdegsbröd med Chevré och fikon

Surdegsbröd av något slag
Smör
1 paket saffran
Chevré
färska fikon

Gör så här
Skär bort kanterna på brödet.
Skär brödet i rätt små fyrkanter.
Skär chevrén i tunna skivor.
Klyfta eller skär fikonen i tunna skivor.
Smält smöret.
Tillsätt saffran.
Stek bröden tills de blir gyllengula och blir lite knapriga.
Sätt på en bit Chevré.
Toppa med fikon.

Lakritsskorpor
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk lakritsgranulat eller lakritspulver
125 g mörk choklad, 64-70 %, hackad
4 st Kick lakritskola, à ca 30 g

Pensling:
1 äggvita
3 msk råsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser utom lakritskolan i en bunke.

Skär kolan i små bitar och blanda ner dem i degen.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till bakplåtslånga längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla längderna med uppvispad äggvita och strö över råsocker.
Grädda längderna mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Skär längderna på snedden i 1-1½ cm tjocka bitar.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Lägg skorporna på en plåt eller ett galler med snittytan uppåt och låt dem torka mitt i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar i eftervärme i 10 minuter.
Förvara skorporna i en tättslutande burk.