Pages

lördag 30 augusti 2014

Rabarber och hallonsmoothie

Har flyttat hem till huset efter en härlig sommar på stugan. Här hemma har jag en gå-ut-och-gå-runda där det växer lite rabarber i skogen och idag plockade jag rabarber där. Väl hemma komponerade jag ihop denna fräscha smoothie.



Rabarber & hallonsmoothie
1stjälk rabarber (inte så stor)
1 - 1.5 dl frysta hallon
2 dl Hasselnötsmjölk (rismjölk, havremjölk och dylikt går också bra)
Agavesirap eller dadlar som sötningsmedel.

Gör så här
Skala rabarbern och skär den i bitar.
Mixa samman allt.
Drick och njut!


söndag 24 augusti 2014

Koriander och limedressing


Fantastisk god dressing! Gott t ex på en avokadomacka. Mörkt bröd, lite smör, skivad avokado, koriander och limedressingen och lite salt och svarpeppar. Till det stekte jag grönkål i olivolja och halloumi, som jag åt på en tallrik bredvid.


Koriander och limedressing

½-1 kruka koriander
1,2 dl mandelmjölk (kan göras själv eller köpas färdig)
1,2 dl raw cashewnötter (kan läggas i blöt ett par timmar om man vill)
1 tsk flingsalt (smaka av och se om det behöv lite mer salt)
1/4 tsk svartpeppar
1 lime - juicen och skalet

Gör så här
Mixa samman allt.
Sätt dressingen i en burk med tätt lock.
Håller i kylen ca 1 vecka.


torsdag 21 augusti 2014

Mandelmjölk

Gjorde ett inköp på Noliamässan som jag verkligen inte ångrar! En ChufaMix för att göra egen nötmjölk eller rismjölk. Lätt och smidigt och hälsosamt.



Mandelmjölk
100 g mandel blötlagd mandel
1 liter kallt vatten
Smaksättning (om man vill) tex kanel eller vaniljpulver
Sötning (om man vill) tex 2 st urkärnade dadlar, honung eller stevia

Gör så här
Blötlägg gärna mandeln ett par timmar, t ex över natten. (Man får ett bättre näringsupptag om mandlarna har varit blötlagda)
Skölj av mandlarna i rent vatten, skala dem om du vill ha vitare mjölk.
Sätt vatten i ChufaMixens behållare.
Häll mandeln i "mittenbehållaren" och ev. smaksättning och sötningsmedel.
Mixa mandeln med en mixerstav.
Häll sedan mandelmjölken i en rengjord flaska.
Håller ett par dagar i kylskåp.
Gott att ha till gröt, smoothies osv.
Mandelpulpan som blir kvar kan man bl a baka av och t ex ha i köttfärs till köttbullar m.m.



tisdag 5 augusti 2014

Karins bärpaj

Blev bjuden på surströmmingslunch i slutet av förra veckan hos min bror och svägerska. Mumma! Till efterrätt bjöd hon på en galet god vildhallonpaj, som förstås lika gärna kan fyllas med andra bär, t ex blåbär.


Karins bärpaj
150 g smält smör
3 dl mjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver


Bär av ngt slag


1 brk creme fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker


Gör så här
Smält smöret.
Rör ner mjöl, socker och bakpulver.
Tryck ut smeten i en pajform.
Lägg bären på pajbotten.
Blanda ihop creme fraiche, socker och vaniljsocker och bred det över bären.
Grädda på 175 grader i ca 25-30 min.