Testade något riktigt gott häromdagen, räkor med smörstekt surdegsbröd och lakritsaioli. Receptet kommer från boken Lakrits av Elisabeth Johansson och kan även hittas på recept.nu. I originalreceptet är det bara en äggula i aiolin, men jag tycker att det blev en väldigt "tjock" aioli, så nästa gång kommer jag att använda två äggulor.
Lakritsaioli
2 äggulor
0,5 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
ca 2 tsk pressad limesaft + ev. lite finrivet skal
1,5 dl neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
0,5 tsk mald lakritsrot
1 nypa svart- eller cayennepeppar
Gör så här
Lägg äggulorna till aiolin i en skål och tillsätt salt, vitlök och limesaft.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar.
Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar och ev. mer salt om det behövs.
Rosta eller smörstek surdegsbrödet och lägg upp på tallrikar tillsammans med räkor, aioli och citronklyftor. Garnera med dill och servera.
Jag tycker om att laga matspeciellt lite mer gourmetmat eller mat som är god i all sin enkelhet gillar jag att laga. Köper gärna vackra kokböcker som jag tycker om att bläddra i. Jag tycker att man ska dela med sig av goda recept, därför startar jag denna matblogg. Det är recept som jag fått via vänner, nätet, böcker, utvecklat själv osv. Där jag vet var recepten kommer i från skriver jag in det.
fredag 27 december 2013
fredag 20 december 2013
lördag 14 december 2013
Fylld fläskfile med lingongräddsås
Det här blev dagens middag tillsammans med en krämig potatisgratäng, gelé och sallad.
Fylld fläskfilé med lingogräddsås
Receptet kommer från Norrmejerier som har många goda recept.
Fylld fläskfilé med lingogräddsås
Receptet kommer från Norrmejerier som har många goda recept.
måndag 2 december 2013
Advents- och glöggmingel
Spanar runt lite på andra receptsajter för att få inspiration till ett advents- och glöggmingel. Klistrar in lite länkar till detta, får ni kanske också inspiration?! Först en länk till Gourmetsällskapet där jag i fjol sammanställde sådana recept från min blogg.
Advents- och glöggmingel
Ädelostfyllda dadlar
Fikongott
Pepparkaksgrissini med ädelostdip
Hyvlade pepparkakor med lingoncréme
Aprikos- och ädeloströra på svarta sesamkex
Glöggtryfflar - skrolla lite längre ner på sidan
Ädelostfyllda fikon
Äppelflarn till glöggen
Advents- och glöggmingel
Ädelostfyllda dadlar
Fikongott
Pepparkaksgrissini med ädelostdip
Hyvlade pepparkakor med lingoncréme
Aprikos- och ädeloströra på svarta sesamkex
Glöggtryfflar - skrolla lite längre ner på sidan
Ädelostfyllda fikon
Äppelflarn till glöggen
Gammeldags havrekex
Det här receptet kommer från min vän Lottas farmor, som tyvärr inte finns i livet längre. Fantastiskt goda havrekex, som är väl värda att bakas. Ska göra dem inom kort, så då får jag fota lite!
Gammeldags havrekex
1 pkt hjorthornssalt
500 g smör
1 litet paket havregryn (750 g)
1 l mjölk
1,5 dl socker
Vetemjöl (ingen mängd angiven, men häll på tills det fått en lite havregrynsgrötliknande konsistens)
Gör så här
Gammeldags havrekex
1 pkt hjorthornssalt
500 g smör
1 litet paket havregryn (750 g)
1 l mjölk
1,5 dl socker
Vetemjöl (ingen mängd angiven, men häll på tills det fått en lite havregrynsgrötliknande konsistens)
Gör så här
Smält smöret.
Bland samman alla ingredienserna.
Kavla ut till en tunn deg.
Nagga degen med en gaffel.
Skär rutor.
Grädda på 250 grader tills de fått fin färg.
Det blir en ganska stor sats!
Kavla ut till en tunn deg.
Nagga degen med en gaffel.
Skär rutor.
Grädda på 250 grader tills de fått fin färg.
Det blir en ganska stor sats!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)