Att göra sina egna energy bars är enkelt, gott och hälsosamt!
Fotot är lånat från Seasalt with food.
Raw energy bars
300 g Dadlar, urkärnade och hackade
280 g Råa Cashewnötter
60 g skalade sötmandlar
75 g kakaopulver
En nypa havssalt
40 g osötad Strimlad Coconuts
2 msk Vanilla Extract
2 till 3 msk kallt vatten
Gör så här
Mixa hackade dadlar, cashewnötter, mandel, kakao och havssalt i en matberedare. Bearbeta alla ingredienser tillsammans tills texturen är grov.
Lägg sedan till strimlad kokosnöt, mixa och tillsätt vaniljextrakt, lite vatten i taget tills den når en torr men ändå lite fuktig degkonsistens .
Sätt degblandningen i en aluminiumfolieklädd form, fördela blandningen jämt, packa ihop blandningen med en gummispatel och låt vila i ungefär en timme innan servering.
Jag tycker om att laga matspeciellt lite mer gourmetmat eller mat som är god i all sin enkelhet gillar jag att laga. Köper gärna vackra kokböcker som jag tycker om att bläddra i. Jag tycker att man ska dela med sig av goda recept, därför startar jag denna matblogg. Det är recept som jag fått via vänner, nätet, böcker, utvecklat själv osv. Där jag vet var recepten kommer i från skriver jag in det.
måndag 25 juni 2012
torsdag 21 juni 2012
Raw Jordgubbscheesecake
Detta recept kommer från Josefin Jäger och är publicerat via BioFood. Med denna kaka bjuds du på saftiga, söta jordgubbar i tre lager med en knaprig kokosbotten att sätta gaffeln i. Låt denna frysta tårta tina sakta i kylen en timma innan servering, dekorera, skär i bitar och avnjut i solen.
Raw Jordgubbscheesecake
Kokosbotten
3,5 dl naturella mandlar
1 dl kokosflingor
2 dl mjuka dadlar, urkärnade
Kör mandel till ett fint kross i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa så att allt blandas ordentligt och blir till en jämn massa.
Klä botten av en rund form med löstagande kant, med plastfolie.
Strössla kokosflingor över botten, smörj kanten med kokosolja och tryck ut massan jämt i botten.
Ställ in i frysen och gör under tiden…
Cashewfyllning
6 dl naturella cashewnötter (blötlagda i en timma eller över natten)
2 limefrukter, zest och juice
200 g ekologiska jordgubbar, tinade frysta eller färska
2 dl mjuka dadlar eller 1,5 dl rå agavesirap eller äkta honung
1/2 msk äkta vaniljpulver
1,5 dl virgin kokosolja (smält på låg temperatur för att bevara näring)
1 krm havssalt
Skölj cashewnötterna väl.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller stark blender till en slät och tjock smet. Häll den krämiga fyllningen över den frysta kokosbotten, bred ut ett jämt lager med en slickepott och ställ in i frysen igen.
Mixa till sist ihop.
Jordgubbstopping
500 gram jordgubbar, tinade frysta eller färska
2 mjuka dadlar, urkärnade
1 ask färska jordgubbar till dekoration + zest från 1 lime
Mixa bär och dadlar till en slät sås.
Bred såsen över kakan. Plasta väl och låt stå i frysen minst över natten.
Låt tårtan tina i kyl ca en timma, dekorera med skivade jordgubbar och riv över limeskal eller råchoklad, Njut!
Raw Jordgubbscheesecake
Kokosbotten
3,5 dl naturella mandlar
1 dl kokosflingor
2 dl mjuka dadlar, urkärnade
Kör mandel till ett fint kross i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa så att allt blandas ordentligt och blir till en jämn massa.
Klä botten av en rund form med löstagande kant, med plastfolie.
Strössla kokosflingor över botten, smörj kanten med kokosolja och tryck ut massan jämt i botten.
Ställ in i frysen och gör under tiden…
Cashewfyllning
6 dl naturella cashewnötter (blötlagda i en timma eller över natten)
2 limefrukter, zest och juice
200 g ekologiska jordgubbar, tinade frysta eller färska
2 dl mjuka dadlar eller 1,5 dl rå agavesirap eller äkta honung
1/2 msk äkta vaniljpulver
1,5 dl virgin kokosolja (smält på låg temperatur för att bevara näring)
1 krm havssalt
Skölj cashewnötterna väl.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller stark blender till en slät och tjock smet. Häll den krämiga fyllningen över den frysta kokosbotten, bred ut ett jämt lager med en slickepott och ställ in i frysen igen.
Mixa till sist ihop.
Jordgubbstopping
500 gram jordgubbar, tinade frysta eller färska
2 mjuka dadlar, urkärnade
1 ask färska jordgubbar till dekoration + zest från 1 lime
Mixa bär och dadlar till en slät sås.
Bred såsen över kakan. Plasta väl och låt stå i frysen minst över natten.
Låt tårtan tina i kyl ca en timma, dekorera med skivade jordgubbar och riv över limeskal eller råchoklad, Njut!
måndag 18 juni 2012
Tantröra
Detta är mycket gott och passar till midsommar!
Tantröra
Portioner: 4-6 lunchportioner
Tid: 20 minuter
Tantröra
Portioner: 4-6 lunchportioner
Tid: 20 minuter
4 hårdkokta ägg (kalla)
1 burk matjessill, 200 g
½ finhackad rödlök eller ½ kruka gräslök
1 kruka dill
2 msk smörgåskaviar
1 pkt (200 g) philadelphiaost eller annan styv färskost (obs full fetthalt)
nymalen svartpeppar
ev salt
ev citron
4–8 brödskivor
Gör så här
Skala äggen och hacka dem grovt.
Lägg ägghacket i en stor bunke.
Finhacka matjessill, löken och dillen och blanda ihop dem med kaviar och philadelphia i en mindre bunke.
Blanda sedan försiktigt ned sillsmeten i äggen så att man ändå känner bitar av äggvita här och där i röran.
Smaka av med peppar och ev salt.
Röran ska vara ordentligt salt, men kaviarsorter varierar så mycket i sälta så i bland behövs lite extra färskost eller några droppar citron för att neutralisera.
Vill man ha bättre hållbarhet utesluter man lök och dill.
Servera på hårt eller mjukt tunnbröd eller kavring om man föredrar det.
Om man vill ha röran ännu matigare, kan man blanda i kokt skivad potatis och riven västerbottensost.
1 burk matjessill, 200 g
½ finhackad rödlök eller ½ kruka gräslök
1 kruka dill
2 msk smörgåskaviar
1 pkt (200 g) philadelphiaost eller annan styv färskost (obs full fetthalt)
nymalen svartpeppar
ev salt
ev citron
4–8 brödskivor
Gör så här
Skala äggen och hacka dem grovt.
Lägg ägghacket i en stor bunke.
Finhacka matjessill, löken och dillen och blanda ihop dem med kaviar och philadelphia i en mindre bunke.
Blanda sedan försiktigt ned sillsmeten i äggen så att man ändå känner bitar av äggvita här och där i röran.
Smaka av med peppar och ev salt.
Röran ska vara ordentligt salt, men kaviarsorter varierar så mycket i sälta så i bland behövs lite extra färskost eller några droppar citron för att neutralisera.
Vill man ha bättre hållbarhet utesluter man lök och dill.
Servera på hårt eller mjukt tunnbröd eller kavring om man föredrar det.
Om man vill ha röran ännu matigare, kan man blanda i kokt skivad potatis och riven västerbottensost.
fredag 15 juni 2012
Kall sås till lax
Eftersom grillarna har tinat fram, kanske det också grillas en del lax. Den här såsen är god till lax..
Kall sås till lax
500 g rysk yoghurt
1 - 2 dl filmjölk
½ dl hot sweet chilisås
3/4 dl mango chutney
1 stor knippa hackad dill
salt
peppar
Gör så här
Blanda samma alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå kallt och mogna till nästa dag.
Kall sås till lax
500 g rysk yoghurt
1 - 2 dl filmjölk
½ dl hot sweet chilisås
3/4 dl mango chutney
1 stor knippa hackad dill
salt
peppar
Gör så här
Blanda samma alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå kallt och mogna till nästa dag.
Laxcheesecake med stenbitsrom
Inte så länge kvar till midsommar. Den här laxcheesecaken har jag lust att göra. Har alltså inte smakat den ännu själv. Vi och några andra familjer firar sedan flera år midsommar på vår stuga och vi har alltid en midsommarknytkalasbuffé. Receptet kommer från tidningen Allas.
Laxcheesecake med stenbitsrom
Botten
200 g kavring
75 g margarin eller smör
Fyllning
4 kalla kokta, ganska stora potatisar av fast sort
3 kalla kokta ägg
200 g gravad lax
2 - 3 msk finriven pepparrot
1 dl hackad dill
2 dl creme fraiche
80 g röd stenbitsrom
2 gelatinblad + 2 msk vatten
3 dl gräddfil
salt
Garnering
2 brk stenbitsrom a 80 g
dill
Gör så här
Skär kavringen i bitar och kör till smulor i en matberedare.
Smält margarin/smör.
Häll i matberedaren och kör allt några sekunder.
Tryck ut smulsmeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Platta till med handen.
Skär potatis, lax och ägg i tärningar.
Lägg den skurna i en bunke, tillsätt pepparrot, dill, creme fraiche och stenbitsrom.
Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten så att det täcker.
Ta upp gelatinbladen, lägg dem med 2 msk vatten i en liten kastrull och värm under omrörning tills gelatinen har smält.
Blanda gelatin och gräddfil i en skål.
Rör ner blandningen i laxröran, salta.
Blana väl men inte för mycket, potatistärningarna ska inte gå sönder.
Bred ut blandningen i formen, ställ kallt över natten.
Skär cheescaken i stora bitar, garnera med stenbitsrom och dill.
Laxcheesecake med stenbitsrom
Botten
200 g kavring
75 g margarin eller smör
Fyllning
4 kalla kokta, ganska stora potatisar av fast sort
3 kalla kokta ägg
200 g gravad lax
2 - 3 msk finriven pepparrot
1 dl hackad dill
2 dl creme fraiche
80 g röd stenbitsrom
2 gelatinblad + 2 msk vatten
3 dl gräddfil
salt
Garnering
2 brk stenbitsrom a 80 g
dill
Gör så här
Skär kavringen i bitar och kör till smulor i en matberedare.
Smält margarin/smör.
Häll i matberedaren och kör allt några sekunder.
Tryck ut smulsmeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Platta till med handen.
Skär potatis, lax och ägg i tärningar.
Lägg den skurna i en bunke, tillsätt pepparrot, dill, creme fraiche och stenbitsrom.
Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten så att det täcker.
Ta upp gelatinbladen, lägg dem med 2 msk vatten i en liten kastrull och värm under omrörning tills gelatinen har smält.
Blanda gelatin och gräddfil i en skål.
Rör ner blandningen i laxröran, salta.
Blana väl men inte för mycket, potatistärningarna ska inte gå sönder.
Bred ut blandningen i formen, ställ kallt över natten.
Skär cheescaken i stora bitar, garnera med stenbitsrom och dill.
tisdag 12 juni 2012
Senapssås till lax
Senapssås
6 port
2 dl crème fraîche
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk hackad basilika
1 tsk hackad timjan
2 msk dijonsenap
1 tsk flytande honung
2 krm salt
Några stänk tabasco
Gör så här
Blanda samtliga ingredienser till såsen och ställ den kallt.
God sås att servera till lax.
6 port
2 dl crème fraîche
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk hackad basilika
1 tsk hackad timjan
2 msk dijonsenap
1 tsk flytande honung
2 krm salt
Några stänk tabasco
Gör så här
Blanda samtliga ingredienser till såsen och ställ den kallt.
God sås att servera till lax.
Grillad lättrimmad laxfilé
1 laxsida, ca 1 kg
Till rimningen
5 dl vatten
1/2 msk socker
1 dl salt
1 knippa dill
Marinad
1 msk olja
1 msk ljus soja
1/2 msk grovkrossad svartpeppar
Garnering
150 g skalade räkor
Färsk timjan eller oregano
Gör så här
Koka upp vattnet och häll i socker och salt.
Rör så att det löser sig.
Låt svalna och tillsätt grovt hackad dill.
Putsa laxsidan fri från hinnor, fenor och ben.
Skär några snitt i köttet, lägg ner det i lagen och rimma ca 1 timme.
Blanda marinaden.
Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av.
Pensla fisken med marinaden och lägg den med köttsidan ner att grilla ca 5 minuter.
Vänd den och lägg den med skinnsidan ner.
Grilla fisken med inte allt för hög värme ca 25 minuter eller tills denne klar.
Strö över räkor och färsk timjan. Servera med senapssås till.
Till rimningen
5 dl vatten
1/2 msk socker
1 dl salt
1 knippa dill
Marinad
1 msk olja
1 msk ljus soja
1/2 msk grovkrossad svartpeppar
Garnering
150 g skalade räkor
Färsk timjan eller oregano
Gör så här
Koka upp vattnet och häll i socker och salt.
Rör så att det löser sig.
Låt svalna och tillsätt grovt hackad dill.
Putsa laxsidan fri från hinnor, fenor och ben.
Skär några snitt i köttet, lägg ner det i lagen och rimma ca 1 timme.
Blanda marinaden.
Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av.
Pensla fisken med marinaden och lägg den med köttsidan ner att grilla ca 5 minuter.
Vänd den och lägg den med skinnsidan ner.
Grilla fisken med inte allt för hög värme ca 25 minuter eller tills denne klar.
Strö över räkor och färsk timjan. Servera med senapssås till.
Grillad sparris
6 port
1-2 knippor sparris
2 msk olivolja
1 msk sesamfrön
1 krm salt
Gör så här
Trä sparrisen på dubbla spett.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt.
Grilla dem ca 30 sekund per sida.
1-2 knippor sparris
2 msk olivolja
1 msk sesamfrön
1 krm salt
Gör så här
Trä sparrisen på dubbla spett.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt.
Grilla dem ca 30 sekund per sida.
måndag 11 juni 2012
Kycklingspett med baconlindad haloumi
Sommar är lika med grilltider!
Kycklingspett med baconlindad haloumi
6 port
700 g kycklingfilé
2 msk olja
2 msk soja
1 pkt haloumi
1 pkt bacon
1 tsk oregano - helst färsk
Gör så här
Skär kycklingen i bitar och lägg i en plastpåse med soja och olja.
Skiva haloumiosten och vira bacon runt varje ostskiva.
Trä kycklingbitar växelvis med haloumipaketen åp spett.
Grilla ca 5 min per sida.
Strö över oregano och servera.
Det är gott med grillad sparris till och avokadosås samt ngn potatissallad gjord på färskpotatis.
Avokadosås
2 avokador
1 msk pressad lime eller citronsaft
1 dl färskost
1 dl turkisk yoghurt
1 krm salt.
Gör så här
Skala avokadon och mixa den med resten av ingredienserna.
Kycklingspett med baconlindad haloumi
6 port
700 g kycklingfilé
2 msk olja
2 msk soja
1 pkt haloumi
1 pkt bacon
1 tsk oregano - helst färsk
Gör så här
Skär kycklingen i bitar och lägg i en plastpåse med soja och olja.
Skiva haloumiosten och vira bacon runt varje ostskiva.
Trä kycklingbitar växelvis med haloumipaketen åp spett.
Grilla ca 5 min per sida.
Strö över oregano och servera.
Det är gott med grillad sparris till och avokadosås samt ngn potatissallad gjord på färskpotatis.
Avokadosås
2 avokador
1 msk pressad lime eller citronsaft
1 dl färskost
1 dl turkisk yoghurt
1 krm salt.
Gör så här
Skala avokadon och mixa den med resten av ingredienserna.
söndag 10 juni 2012
Kycklingfiléer i coca colasås
1,5 dl coca cola
2 msk japansk
3 msk pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 msk whiskey
2 msk finhackad timjan
2 tsk råsocker
2 msk olivolja
1 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
600 g kycklingfiléer
1 gul lök
150 g små champinjoner
Gör så här
Blanda coca cola, soja, vitlök, tomatpure, whiskey,timjan, råsocker, olivolja, salt och svartpeppar till en sås. Lägg kycklingfileerna i en smord ugnsfast form.
Häll över såsen.
Ugnsstek kycklingen i 225 grader ca 30 min.
Skala och skär löken i klyftor.
Halvera champinjonerna.
Tillsätt lök och champinjoner efter halva stektiden.
Stek färdigt kycklingen, strö på lite mer svartpeppar när den är ute ur ugnen.
Servera med potatis eller ris och sallad.
2 msk japansk
3 msk pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 msk whiskey
2 msk finhackad timjan
2 tsk råsocker
2 msk olivolja
1 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
600 g kycklingfiléer
1 gul lök
150 g små champinjoner
Gör så här
Blanda coca cola, soja, vitlök, tomatpure, whiskey,timjan, råsocker, olivolja, salt och svartpeppar till en sås. Lägg kycklingfileerna i en smord ugnsfast form.
Häll över såsen.
Ugnsstek kycklingen i 225 grader ca 30 min.
Skala och skär löken i klyftor.
Halvera champinjonerna.
Tillsätt lök och champinjoner efter halva stektiden.
Stek färdigt kycklingen, strö på lite mer svartpeppar när den är ute ur ugnen.
Servera med potatis eller ris och sallad.
lördag 9 juni 2012
Kronärtskocksröra med nötter
1 burk marinerade kronärtskockor, 180 g avrunna
300 g färskost
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar
100 g hasselnötter
Grönsaker att dippa
Chips
Gör så här
Låt kronärtskockorna rinna av.
Kär dem med en stavmixer eller matberedare.
Tillsätt osten, yoghurt, olivolja, salt och peppar och kör allt till en röra.
Hacka hasselnötterna grovt och rör ned dem i röran.
Dippa med grönsaker och/eller chips!
300 g färskost
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar
100 g hasselnötter
Grönsaker att dippa
Chips
Gör så här
Låt kronärtskockorna rinna av.
Kär dem med en stavmixer eller matberedare.
Tillsätt osten, yoghurt, olivolja, salt och peppar och kör allt till en röra.
Hacka hasselnötterna grovt och rör ned dem i röran.
Dippa med grönsaker och/eller chips!
Smördegssnurror med chèvre
Tilltugg är gott!
1pkt med smördeg på rulle
1 ask bredbar chèvre, ca 150 g
Ca 2 dl torkade tranbär
1 uppvispat ägg
Gör så här
Rulla ut smördegen.
Dela den i två delar på längden.
Bred på chèvre, strö på tranbär.
Rulla ihop till rullar och skär i cm-breda skivor.
Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt.
Pensla dem med ägg.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10 - 15 min tills de fått fin färg.
1pkt med smördeg på rulle
1 ask bredbar chèvre, ca 150 g
Ca 2 dl torkade tranbär
1 uppvispat ägg
Gör så här
Rulla ut smördegen.
Dela den i två delar på längden.
Bred på chèvre, strö på tranbär.
Rulla ihop till rullar och skär i cm-breda skivor.
Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt.
Pensla dem med ägg.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10 - 15 min tills de fått fin färg.
fredag 8 juni 2012
Björnbärsmarmelad
Ost med diverse tillbehör - hur gott är inte det?! Detta recept kommer från SalongK.
Björnbärsmarmelad
2 mindre burkar el stort burk
450 gram björnbär (2 frysta paket a 225 gram)
3 dl ljus muscovadosocker
1,5 dl syltsocker
3 msk vatten
2 lagerblad
Gör så här
Blanda bär, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, lägg ner lagerbladet.
Koka upp (medelhög värme) under lock och koka i ca 20 minuter med locket på glänt, skumma bid behov.
Dra av kastrullen från plattan och fiska upp lagerbladen.
Björnbär har en tendens att vara lite väl "kärnigt", så kör därför en snabbomgång med en handmixer för att på så sätt miza sönder endel av kärnorna.
Men mixa inte sönder allt utan kanske bara 1/3-1/2 av marmeladen.
Häll omedelbart upp marmeladen på decinficerade burkar och skruva på locket.
Låt marmeladen bli helt rumstempererad innan du ställer in den i kylskåpet.
Björnbärsmarmelad
2 mindre burkar el stort burk
450 gram björnbär (2 frysta paket a 225 gram)
3 dl ljus muscovadosocker
1,5 dl syltsocker
3 msk vatten
2 lagerblad
Gör så här
Blanda bär, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, lägg ner lagerbladet.
Koka upp (medelhög värme) under lock och koka i ca 20 minuter med locket på glänt, skumma bid behov.
Dra av kastrullen från plattan och fiska upp lagerbladen.
Björnbär har en tendens att vara lite väl "kärnigt", så kör därför en snabbomgång med en handmixer för att på så sätt miza sönder endel av kärnorna.
Men mixa inte sönder allt utan kanske bara 1/3-1/2 av marmeladen.
Häll omedelbart upp marmeladen på decinficerade burkar och skruva på locket.
Låt marmeladen bli helt rumstempererad innan du ställer in den i kylskåpet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)