Dumlerutor
250 g matfett
5 dl havregryn
2 dl kokos
2 ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
150 g dumlekolor
Gör så här
Smält matfettet i en 2 liters kastrull.
Rör ner havregryne och kokos och låt smälta ngn minut.
Tillsätt först äggen och rör därefter ner socker, vetemjöl, bakpulver och kanel.
Bred ut smeten i en bakpapperklödd långpanna, ca 30*40 cm.
Halvera dumlekolorna och tryck ner i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen på 200 grader ca 12 min.
Låt kakan svalna något och skär den i rutor.
Jag tycker om att laga matspeciellt lite mer gourmetmat eller mat som är god i all sin enkelhet gillar jag att laga. Köper gärna vackra kokböcker som jag tycker om att bläddra i. Jag tycker att man ska dela med sig av goda recept, därför startar jag denna matblogg. Det är recept som jag fått via vänner, nätet, böcker, utvecklat själv osv. Där jag vet var recepten kommer i från skriver jag in det.
torsdag 26 april 2012
Päron med valnötskolasås
Japp, en efterrätt till :)!
Päron med valnötskolasås
4 anjoupäron
Lag
3 dl vatten
1 dl råsocker
1 msk citronsaft
Sås
2 tsk vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör
1 msk citronsaft
100 g hackade valnötter
2 tsk riven färsk ingefära
Gör så här
Koka upp vatten och socker.
Rör om tills sockret smält och tillsätt citronsaften.
Skala päronen men låt skaften sitta kvar.
Lägg ner päronen i lagen och sjud dem tills de känns mjuka men fortfarande lite fasta, ca 15 min.
Vänd dem några gånger.
Låt kallna i lagen.
Lägg alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp.
Servera päronen med valnötskolasåsen och lätt vispad grädde.
Päron med valnötskolasås
4 anjoupäron
Lag
3 dl vatten
1 dl råsocker
1 msk citronsaft
Sås
2 tsk vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör
1 msk citronsaft
100 g hackade valnötter
2 tsk riven färsk ingefära
Gör så här
Koka upp vatten och socker.
Rör om tills sockret smält och tillsätt citronsaften.
Skala päronen men låt skaften sitta kvar.
Lägg ner päronen i lagen och sjud dem tills de känns mjuka men fortfarande lite fasta, ca 15 min.
Vänd dem några gånger.
Låt kallna i lagen.
Lägg alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp.
Servera päronen med valnötskolasåsen och lätt vispad grädde.
Fruktsallad med citronsorbet
Enkelt, fräscht och gott!
Fruktsallad med citronsorbet
1 granatäpple
1 apelsin
1 stor sharonfrukt
125 färska blåbär
Citronsorbet
Mynta
Gör så här
Dela granatäpplet och peta ut kärnorna utan skaldelar.
Skala apelsinen och skär ut skinnfria klyftor som delas i mindre bitar.
Skär sharonfrukten i tunna klyftor och dela dem i mindre bitar.
Blanda bär och frukt.
Vid servering; lägg drygt 1 msk sorbet i varje glas.
Toppa med fruktsalladen.
Garnera med mynta och servera genast.
Fruktsallad med citronsorbet
1 granatäpple
1 apelsin
1 stor sharonfrukt
125 färska blåbär
Citronsorbet
Mynta
Gör så här
Dela granatäpplet och peta ut kärnorna utan skaldelar.
Skala apelsinen och skär ut skinnfria klyftor som delas i mindre bitar.
Skär sharonfrukten i tunna klyftor och dela dem i mindre bitar.
Blanda bär och frukt.
Vid servering; lägg drygt 1 msk sorbet i varje glas.
Toppa med fruktsalladen.
Garnera med mynta och servera genast.
Färgglada pannkaksrullar
Ett gott, lite roligt tilltugg och färglatt!
Färgglada pannkaksrullar
2 ½ dl grönsaksjuice (t ex spenatjuice, morotsjuice eller tomatjuice)
2 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
En nypa salt
250 g naturell färskost
2 msk mjölk
Gör så här
Blanda samman pannkakssmeten.
Stek 4 tunna pannkakor i en varm stekpanna med lite smör.
Rör ihop färskosten och mjölken.
Bred det i ett tunt lager på pannkakorna.
Rulla ihop och dela rullarna i ca 2 cm stora bitar.
Stick en tandpetare i varje.
Färgglada pannkaksrullar
2 ½ dl grönsaksjuice (t ex spenatjuice, morotsjuice eller tomatjuice)
2 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
En nypa salt
250 g naturell färskost
2 msk mjölk
Gör så här
Blanda samman pannkakssmeten.
Stek 4 tunna pannkakor i en varm stekpanna med lite smör.
Rör ihop färskosten och mjölken.
Bred det i ett tunt lager på pannkakorna.
Rulla ihop och dela rullarna i ca 2 cm stora bitar.
Stick en tandpetare i varje.
Snabb hallonglass
En snabb efterrätt.
Snabb hallonglass
300 g frusna sockrade hallon
1c- 2 msk pressad citron
1 dl florsocker
2 dl rysk yoghurt
Dekoration
Hallon
Citron
Gör så här
Kör samman hallon, citron, florsocker och yoghurt till en massa i matberedare.
Smaka av om mer socker eller citron behövs.
Skeda upp glassen i glas och garnera med hallon, citronmeliss.
Snabb hallonglass
300 g frusna sockrade hallon
1c- 2 msk pressad citron
1 dl florsocker
2 dl rysk yoghurt
Dekoration
Hallon
Citron
Gör så här
Kör samman hallon, citron, florsocker och yoghurt till en massa i matberedare.
Smaka av om mer socker eller citron behövs.
Skeda upp glassen i glas och garnera med hallon, citronmeliss.
onsdag 18 april 2012
Varma nachos med räkor och ost
En snabbt fixat fredagsmiddag kanske, som dessutom är god? Håll till godo.
Varma nachos med räkor och ost
500 g räkor med skal
200 g nachochips
1 brk tacosås, 200 g
3 dl riven ost (+ lite krämig fetaost som smulas om man vill ha det)
Vitlökssås
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm salt
Gör så här
Blanda gräddfil med vitlök och salt.
Skala räkorna.
Bred ut chipsen på ett ugnssäkert fat.
Fördela tacosåsen, hälften av räkorna och osten ovanpå.
Gratinera i 250 grader ca 4 min tills osten smält och chipsen är lite krispiga.
Strö över resten av räkorna och servera med vitlökssåsen och en god sallad till.
Varma nachos med räkor och ost
500 g räkor med skal
200 g nachochips
1 brk tacosås, 200 g
3 dl riven ost (+ lite krämig fetaost som smulas om man vill ha det)
Vitlökssås
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm salt
Gör så här
Blanda gräddfil med vitlök och salt.
Skala räkorna.
Bred ut chipsen på ett ugnssäkert fat.
Fördela tacosåsen, hälften av räkorna och osten ovanpå.
Gratinera i 250 grader ca 4 min tills osten smält och chipsen är lite krispiga.
Strö över resten av räkorna och servera med vitlökssåsen och en god sallad till.
måndag 16 april 2012
Mandelsmör
Mandelsmör är riktigt gott! Passar att blanda i smoothies, till glass m.m.
Mandelsmör
1,2 dl mandlar (med eller utan skal) (jag brukar blötlägga mandeln ett par timmar, men det är inte nödvändigt)
3 msk flytande kokosolja
1 rågad matsked med honung
1/2 tsk salt
Gör så här
Häll ned mandlarna i en nötmalare eller matberedare tills det blir mjöligt.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till ett krämigt smör.
Mandelsmör
1,2 dl mandlar (med eller utan skal) (jag brukar blötlägga mandeln ett par timmar, men det är inte nödvändigt)
3 msk flytande kokosolja
1 rågad matsked med honung
1/2 tsk salt
Gör så här
Häll ned mandlarna i en nötmalare eller matberedare tills det blir mjöligt.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till ett krämigt smör.
söndag 8 april 2012
Sushi
Antingen tycker man om sushi eller så tycker man inte om sushi. Min yngsta dotter tycker inte om fisk, dock äter hon sushi till min stora glädje. Med sushi kan det bli som med choklad, man måste ha nu! Idag ska vi bjuda våra vänner som bor i Holland på sushi.
Sushi
Riset
6 portioner
10 dl japanskt rundkornigt ris
56 dl vatten1.2
1,2 dl sushi-su
Sushi-su:8
8 msk risvinäger5
5 msk socker1
1 msk salt
Skölj riset i ett durkslag tills vattnet slutar grumlas.
Häll över riset i en skål (inte metall) och häll på vatten tills det täcker riset.
Låt stå i ca 20 minuter.
I en del sushirecept rekommenderas det sedan att riset ska stå och svälla ytterligare i ca 4 timmar, medan det i andra recept står att man kan koka det på en gång.
Läs på risförpackningen och följ de instruktionerna.
Häll sedan av vattnet.
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt det få ett hastigt uppkok.
Sänk värmen och låt det stå i 20 minuter.
Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.
Sushi-su
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.
Låt svalna.
Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (inte metall) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker.
Låt vila i ytterligare 20 minuter, eller något längre - det ska bli rumstemperatur.
Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk.
Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du sätta in det i kylen över natten).
Vi brukar göra två olika sorters makirullar.
Egentligen är det ju upp till tycke och smak vad man fyller rullarna med, men t ex lax, brie och avokado är gott.
Lägg noribladen på ett bambuunderlägg (finns att köpa färdiga)
Bred över riset, men lämna ca 1.5 cm vid ena kanten utan ris, för att kunna rulla ihop och fästa rullen.
Lägg sedan en rad med lax, brieost och avokado lite till höger eller vänster om mitten.
Rulla ihop, så att det blir en fast rulle.
Skär sedan ca 1,5 cm bitar.
En annan variant på makirullar är följande:
Rosta sesamfrön i en stekpanna.
Sätt ett noriblad på bambuunderlägget.
Sätt ett lager ris på.
Strö över sesamfrön och ev. lite gräslök.
Sätt ett ark plastfolie på riset.
Lägg ett till bambuunderlägg på plastfolien.
Vänd försiktigt på underläggen så att rissidan hamnar neråt.
Fyll med önskad fyllning, t ex lax eller tonfisk, eller crabsticks, gurkstänger, färsk mango skulle också fungera.
Rulla ihop och skär bitar på ca 1.5 cm.
Sashmi
Forma portionsbitar av riset.
Sätt lite wasabi på.
Sätt på någon fisk, t ex lax, tonfisk eller crabsticks.
En del bitar kan du garnera med t ex lite gurka, strimlade ärtskidor, brieost, avokado.
Man kan strimla noriblad och binda runt själva sushibiten, håller det ihop bättre om du har lagt ngt mer än bara fisk på riset.
Ät och njut!
Japanskt öl är gott till eller vanligt kranvatten!
Sushi
Riset
6 portioner
10 dl japanskt rundkornigt ris
56 dl vatten1.2
1,2 dl sushi-su
Sushi-su:8
8 msk risvinäger5
5 msk socker1
1 msk salt
Skölj riset i ett durkslag tills vattnet slutar grumlas.
Häll över riset i en skål (inte metall) och häll på vatten tills det täcker riset.
Låt stå i ca 20 minuter.
I en del sushirecept rekommenderas det sedan att riset ska stå och svälla ytterligare i ca 4 timmar, medan det i andra recept står att man kan koka det på en gång.
Läs på risförpackningen och följ de instruktionerna.
Häll sedan av vattnet.
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt det få ett hastigt uppkok.
Sänk värmen och låt det stå i 20 minuter.
Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.
Sushi-su
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.
Låt svalna.
Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (inte metall) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker.
Låt vila i ytterligare 20 minuter, eller något längre - det ska bli rumstemperatur.
Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk.
Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du sätta in det i kylen över natten).
Vi brukar göra två olika sorters makirullar.
Egentligen är det ju upp till tycke och smak vad man fyller rullarna med, men t ex lax, brie och avokado är gott.
Lägg noribladen på ett bambuunderlägg (finns att köpa färdiga)
Bred över riset, men lämna ca 1.5 cm vid ena kanten utan ris, för att kunna rulla ihop och fästa rullen.
Lägg sedan en rad med lax, brieost och avokado lite till höger eller vänster om mitten.
Rulla ihop, så att det blir en fast rulle.
Skär sedan ca 1,5 cm bitar.
En annan variant på makirullar är följande:
Rosta sesamfrön i en stekpanna.
Sätt ett noriblad på bambuunderlägget.
Sätt ett lager ris på.
Strö över sesamfrön och ev. lite gräslök.
Sätt ett ark plastfolie på riset.
Lägg ett till bambuunderlägg på plastfolien.
Vänd försiktigt på underläggen så att rissidan hamnar neråt.
Fyll med önskad fyllning, t ex lax eller tonfisk, eller crabsticks, gurkstänger, färsk mango skulle också fungera.
Rulla ihop och skär bitar på ca 1.5 cm.
Sashmi
Forma portionsbitar av riset.
Sätt lite wasabi på.
Sätt på någon fisk, t ex lax, tonfisk eller crabsticks.
En del bitar kan du garnera med t ex lite gurka, strimlade ärtskidor, brieost, avokado.
Man kan strimla noriblad och binda runt själva sushibiten, håller det ihop bättre om du har lagt ngt mer än bara fisk på riset.
Ät och njut!
Japanskt öl är gott till eller vanligt kranvatten!
torsdag 5 april 2012
Skärtorsdagsmat
Idag blir det knytkalas tillsammans med en annan familj. Det blir lite crossover och inte rakt av påskmat - helt enkelt lite blandad kompott. Följande ska vi äta idag:
Skärtorsdagsmat
Nubbesallad
- dock utan pumpernickel denna gångTjälknöl
Gravad lax
Ägghalvor med ngt på
Kall laxpaj - jag tog gravad lax och satte även i lite riven västerbottensost i röran
Parmensankex med gravad renröra - se recept nedan
Crustader med mögelost och hjortronsylt - se recept nedan
Ostbricka med bl a fikonmarmelad
Grädde, glass, maränger & lemoncurdsås
Parmensankex med gravad renröra
Parmensanost
1 bit gravat renkött
Philadelfiaost
Creme fraiche
lite riven peppparrot
Svartpeppar
riven västerbottensost
Gör så här
Riv en bit parmensanost grovt.
Sätt ut parmensanhögar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen tills ostkexen fått lite färg.
Ta ut och låt svalna.
Skär köttet i små smala bitar.
Riv västerbottensosten.
Blanda samman alla ingredienser.
Sätt på kexen just innan servering.
Crustader med mögelost och hjortronsylt
En förpackning små crustader
Kvibille gräddädel
Hjortronsylt
Gör så här
Sätt en bit mögelost i crustaderna och toppa med lite hjortronsylt.
Gräddas i ugn på 200 grader tills det börjar smälta och bubbla lite.
Ät och njut!
Detta är typ sjukt gott!!!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)