Pages

torsdag 26 april 2012

Dumlerutor

Dumlerutor
250 g matfett
5 dl havregryn
2 dl kokos
2 ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
150 g dumlekolor

Gör så här
Smält matfettet i en 2 liters kastrull.
Rör ner havregryne och kokos och låt smälta ngn minut.
Tillsätt först äggen och rör därefter ner socker, vetemjöl, bakpulver och kanel.
Bred ut smeten i en bakpapperklödd långpanna, ca 30*40 cm.
Halvera dumlekolorna och tryck ner i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen på 200 grader ca 12 min.
Låt kakan svalna något och skär den i rutor.

Päron med valnötskolasås

Japp, en efterrätt till :)!

Päron med valnötskolasås
4 anjoupäron

Lag
3 dl vatten
1 dl råsocker
1 msk citronsaft

Sås
2 tsk vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör
1 msk citronsaft
100 g hackade valnötter
2 tsk riven färsk ingefära

Gör så här
Koka upp vatten och socker.
Rör om tills sockret smält och tillsätt citronsaften.
Skala päronen men låt skaften sitta kvar.
Lägg ner päronen i lagen och sjud dem tills de känns mjuka men fortfarande lite fasta, ca 15 min.
Vänd dem några gånger.
Låt kallna i lagen.
Lägg alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp.
Servera päronen med valnötskolasåsen och lätt vispad grädde.

Fruktsallad med citronsorbet

Enkelt, fräscht och gott!


Fruktsallad med citronsorbet
1 granatäpple
1 apelsin
1 stor sharonfrukt
125 färska blåbär
Citronsorbet
Mynta

Gör så här
Dela granatäpplet och peta ut kärnorna utan skaldelar.
Skala apelsinen och skär ut skinnfria klyftor som delas i mindre bitar.
Skär sharonfrukten i tunna klyftor och dela dem i mindre bitar.
Blanda bär och frukt.
Vid servering; lägg drygt 1 msk sorbet i varje glas.
Toppa med fruktsalladen.
Garnera med mynta och servera genast.

Färgglada pannkaksrullar

Ett gott, lite roligt tilltugg och färglatt!

Färgglada pannkaksrullar
2 ½ dl grönsaksjuice (t ex spenatjuice, morotsjuice eller tomatjuice)
2 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
En nypa salt

250 g naturell färskost
2 msk mjölk

Gör så här
Blanda samman pannkakssmeten.
Stek 4 tunna pannkakor i en varm stekpanna med lite smör.
Rör ihop färskosten och mjölken.
Bred det i ett tunt lager på pannkakorna.
Rulla ihop och dela rullarna i ca 2 cm stora bitar.
Stick en tandpetare i varje.

Snabb hallonglass

En snabb efterrätt.

Snabb hallonglass
300 g frusna sockrade hallon
1c- 2 msk pressad citron
1 dl florsocker
2 dl rysk yoghurt

Dekoration
Hallon
Citron

Gör så här
Kör samman hallon, citron, florsocker och yoghurt till en massa i matberedare.
Smaka av om mer socker eller citron behövs.
Skeda upp glassen i glas och garnera med hallon, citronmeliss.

onsdag 18 april 2012

Varma nachos med räkor och ost

En snabbt fixat fredagsmiddag kanske, som dessutom är god? Håll till godo.

Varma nachos med räkor och ost
500 g räkor med skal
200 g nachochips
1 brk tacosås, 200 g
3 dl riven ost (+ lite krämig fetaost som smulas om man vill ha det)

Vitlökssås
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm salt

Gör så här
Blanda gräddfil med vitlök och salt.
Skala räkorna.
Bred ut chipsen på ett ugnssäkert fat.
Fördela tacosåsen, hälften av räkorna och osten ovanpå.
Gratinera i 250 grader ca 4 min tills osten smält och chipsen är lite krispiga.
Strö över resten av räkorna och servera med vitlökssåsen och en god sallad till.

måndag 16 april 2012

Mandelsmör

Mandelsmör är riktigt gott! Passar att blanda i smoothies, till glass m.m.

Mandelsmör
1,2 dl mandlar (med eller utan skal) (jag brukar blötlägga mandeln ett par timmar, men det är inte nödvändigt)
3 msk flytande kokosolja
1 rågad matsked med honung
1/2 tsk salt

Gör så här
Häll ned mandlarna i en nötmalare eller matberedare tills det blir mjöligt.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till ett krämigt smör.

söndag 8 april 2012

Sushi

Antingen tycker man om sushi eller så tycker man inte om sushi. Min yngsta dotter tycker inte om fisk, dock äter hon sushi till min stora glädje. Med sushi kan det bli som med choklad, man måste ha nu! Idag ska vi bjuda våra vänner som bor i Holland på sushi.


Sushi
Riset
6 portioner

10 dl japanskt rundkornigt ris
6 dl vatten
1,2 dl sushi-su

Sushi-su:
8 msk risvinäger
5 msk socker
1 msk salt

Skölj riset i ett durkslag tills vattnet slutar grumlas.
Häll över riset i en skål (inte metall) och häll på vatten tills det täcker riset.
Låt stå i ca 20 minuter.
I en del sushirecept rekommenderas det sedan att riset ska stå och svälla ytterligare i ca 4 timmar, medan det i andra recept står att man kan koka det på en gång.
Läs på risförpackningen och följ de instruktionerna.
Häll sedan av vattnet.
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt det få ett hastigt uppkok.
Sänk värmen och låt det stå i 20 minuter.
Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket. 

Sushi-su
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.
Låt svalna.
Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (inte metall) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker.
Låt vila i ytterligare 20 minuter, eller något längre - det ska bli rumstemperatur.
Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk.
Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du  sätta in det i kylen över natten).

Vi brukar göra två olika sorters makirullar.
Egentligen är det ju upp till tycke och smak vad man fyller rullarna med, men t ex lax, brie och avokado är gott.
Lägg noribladen på ett bambuunderlägg (finns att köpa färdiga)
Bred över riset, men lämna ca 1.5 cm vid ena kanten utan ris, för att kunna rulla ihop och fästa rullen.
Lägg sedan en rad med lax, brieost och avokado lite till höger eller vänster om mitten.
Rulla ihop, så att det blir en fast rulle.
Skär sedan ca 1,5 cm bitar.

En annan variant på makirullar är följande:
Rosta sesamfrön i en stekpanna.
Sätt ett noriblad på bambuunderlägget.
Sätt ett lager ris på.
Strö över sesamfrön och ev. lite gräslök.
Sätt ett ark plastfolie på riset.
Lägg ett till bambuunderlägg på plastfolien.
Vänd försiktigt på underläggen så att rissidan hamnar neråt.
Fyll med önskad fyllning, t ex lax eller tonfisk, eller crabsticks, gurkstänger, färsk mango skulle också fungera.
Rulla ihop och skär bitar på ca 1.5 cm.

Sashmi
Forma portionsbitar av riset.
Sätt lite wasabi på.
Sätt på någon fisk, t ex lax, tonfisk eller crabsticks.
En del bitar kan du garnera med t ex lite gurka, strimlade ärtskidor, brieost, avokado.
Man kan strimla noriblad och binda runt själva sushibiten, håller det ihop bättre om du har lagt ngt mer än bara fisk på riset.

Ät och njut!
Japanskt öl är gott till eller vanligt kranvatten!



torsdag 5 april 2012

Skärtorsdagsmat















Idag blir det knytkalas tillsammans med en annan familj. Det blir lite crossover och inte rakt av påskmat - helt enkelt lite blandad kompott. Följande ska vi äta idag:


Skärtorsdagsmat

Nubbesallad - dock utan pumpernickel denna gång
Tjälknöl
Gravad lax
Ägghalvor med ngt på
Kall laxpaj - jag tog gravad lax och satte även i lite riven västerbottensost i röran
Parmensankex med gravad renröra - se recept nedan
Crustader med mögelost och hjortronsylt - se recept nedan
Ostbricka med bl a fikonmarmelad
Grädde, glass, maränger & lemoncurdsås

Parmensankex med gravad renröra
Parmensanost
1 bit gravat renkött
Philadelfiaost
Creme fraiche
lite riven peppparrot
Svartpeppar
riven västerbottensost

Gör så här
Riv en bit parmensanost grovt.
Sätt ut parmensanhögar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda på 200 grader i mitten av ugnen tills ostkexen fått lite färg.
Ta ut och låt svalna.
Skär köttet i små smala bitar.
Riv västerbottensosten.
Blanda samman alla ingredienser.
Sätt på kexen just innan servering.

Crustader med mögelost och hjortronsylt
En förpackning små crustader
Kvibille gräddädel
Hjortronsylt

Gör så här
Sätt en bit mögelost i crustaderna och toppa med lite hjortronsylt.
Gräddas i ugn på 200 grader tills det börjar smälta och bubbla lite.
Ät och njut!
Detta är typ sjukt gott!!!