Pages

söndag 28 november 2010

Chokladpuffar

Ytterligare ett julgodisrecept!

Chokladpuffar

150 g ljus blockchoklad
4 dl honungspuffar
Pappersformar

Gör så här
Smält chokladen i micron eller i vattenbad på spisen.
Blanda ner puffarna och fördela allt i pappersformar.
Förvara i kyl.

Kolastänger

Lite kolstänger kanske?!

Kolastänger

225 g margarin
2 dl farinsocker
1 äggula
5 dl vetemjöl
2 tsk vanillin
200 g ljus blockchoklad
1 dl kokosflingor

Gör så här

Rör margarin och socker vitt, blanda i äggulan.
Tillsätt mjöl och vanillin, arbeta ihop till en deg.
Platta ut degen i en liten bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×20 cm.
Grädda i ugn, 175° i ca 20 minuter.
Bryt chokladen i bitar och strö över den nygräddade kakan.
Låt chokladen smälta och bred ut den över hela kakan.
Strö på kokosflingorna.
Låt kakan svalna och skär den sen i avlånga bitar.

Ljus chokladkola

Mer julgottor!

Ljus chokladkola

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50g smör
2 msk honung
100g ljus blockchoklad

Gör så här

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och sjud till 120°. Rör i smör och honung.
Koka ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och rör i chokladen i bitar.
Rör om tills den smält.
Häll upp massan i en form, 20×25, klädd med bakplåtspapper eller oljad.
När kolan stelnat skärs den i bitar.
Slå gärna in den i cellofan. Förvaras i kyl.

Mandelnougat

Lite julgodis så här i adventstider!

Mandelnougat

250g nougat
150g mörk blockchoklad
100g mandelspån
knäckformar

Smält chokladen tillsammans med nougaten i ett vattenbad på spisen.
Strö mandelspån på en plåt och rosta dem i 200 graders ugn i 2-4 minuter.
De ska bli gyllenbruna. Passa noga!
Rör ner mandelspånen i den smälta massan av choklad och nougat.
Klicka smeten i knäckformar och låt stelna.
Förvaras i kyl.

torsdag 11 november 2010

Pasta med kräftor & ruccolasås

En riktigt god pastarätt som går fort att göra!

Pasta med kräftor & ruccolasås
400 g pasta
2 vitlökslyftor
1 rödlök
1 msk smör
1 paprika
1 brk kräftstjärtar i lag
Ngr droppar tabasco
Salt & peppar

Sås
1 dl grädde
½ - 1 msk krabbfond
1 dl vatten
ca 50 g ruccola

Garnering
Hackad dill

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Hacka vitlök & röd lök och fräs sedan i lite smör.
Hacka paprikan & låt den fräsa med löken.
Slå av lagen på kräftorna och sätt ner kräftstjärtarna i stekpannan.
Låt dem bli varma utan att att "koka".
Smaka av med lite tabasco, salt & peppar.
Koka upp grädde, fond och vatten.
Häll vätskan över ruccolan i en mixer och mixa till en skummig sås.
Smaka av.
Blanda kräftstjärtarna & löken med pastan i en stor skål och slå över den varma skummiga ruccolasåsen.
Garnera med dill.
Servera bröd och sallad till.

fredag 5 november 2010

Salviastekt fläskfilé med fikon

Dagens middag kommer från Menyse - Salviastekt fläskfilé med fikon och det var riktigt gott!