Pages

söndag 29 november 2009

Bruschetta med sardeller.

Har just förvärvat detta recept av vår vän Håkan. Det är tydligen en höjdare (läs kommentaren längst ner i receptet...!), som jag ska testa till helgen.

Bruschetta med sardeller
8p.
1 burk sardeller (50 g)
1 knippa bladpersilja
3 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
8 skivor vitt bröd
svartpeppar
citron

Gör så här
Sila bort oljan från sardellerna.
Kör sardeller, persilja, två vitlöksklyftor och olivoljan i mixern.
Smaka av med peppar.
Rosta brödskivorna och använd sedan ett lagom stort glas eller stålmått för att ta ut rundlar i brödskivorna.
Gnid in brödskivorna med den tredje vitlöksklyftan.
Droppa lite olivolja på varje brödskiva och bred på sardellröran.
Garnera med citronskivor.
Gott med en kall öl till eller en god drink.

Gör dubbelt så mycket, lås dörren och frossa =P

Lammgryta

Har precis gjort söndagsmiddagen klar och idag blev det lammgryta och den smakar riktigt gott - som en riktigt husmanskostgryta!

Här hittar du receptet.

Pepparkaksskorpor

Jag brukar vanligtvis göra saffransskorpor till glöggen, detta år blir det pepparkaksskorpor vilket jag smakade i fredags och det var också mycket gott :)!

Pepparkaksskorpor
ca 40 skorpor

100 g hasselnötter
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl (300g)
2 tsk mald kanel
2 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära

Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet lossnar.
Gnid av skalet i en handduk.
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt ägget ett i taget under vispning.
Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare.
Tillsätt hasselnötterna och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade.
Blanda ner blandningen i äggvispet.
Arbeta ihop till en deg.
Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Den blir ganska kladdig och ska bara kunna formas till längder.
Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°.
Skär genast längderna i sneda skivor.
Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.

torsdag 12 november 2009

Julgodis

Fick ett tips om det här julgodiset, ursprunget finns på Tasteline och det verkar onekligen gott

Julgodis
100 g sötmandel
4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100 g smör (obs: ej margarin)
200 g mörk blockchoklad

Gör så här
Gör en form på 25x35 cm av smörgås- el. bakplåtspapper.

Skålla och skala mandeln.
Se till att den är torr och rosta den lätt i långpanna i ugn.
Det är viktigt att man inte rostar den för mörk eftersom smaken då blir för skarp. Grovhacka mandeln när den fått svalna lite efter rostningen.

Blanda socker, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull.
Koka på svag värme under omrörning i 5 minuter.
Ta kastrullen från plattan, dela chokladen i bitar och blanda ner så att den smälter.
Blanda sedan ner den hackade mandeln.

Häll smeten i formen och bred ut så att den fördelar sig jämnt.
Låt stelna några timmar i kylen.
Skär sedan i bitar.

tisdag 10 november 2009

Morotssoppa från Kalix

Min man reser rätt ofta runt i Norrbotten i tjänsten. Idag blev han bjuden på denna soppa hos en kund i Kalix, som han varmt rekommenderar.

Morotssoppa från Kalix

6 -8 ganska stora grovt rivna morötter
1½ l vatten
3 fiskbuljongtärningar
3 msk vetemjöl
1 förp kräftost 400 g
1 brk creme fraiche
salt
peppar
1 burk kräftstjärtar

Gör så här
Blanda i de rivna morötterna i vattnet och koka i 15 minuter.
Smula ner buljongtärningarna och låt de lösas upp i vattnet.
Tillsätt mjölet under rejält omrörning/vispning.
Blanda i kräftosten och creme fraichen.
Salta och peppra.
Blanda i kräftstjärtarna just innan servering.
Servera ett gott bröd till.

söndag 1 november 2009

Heta quesedillas

Här har ni ett gott och lite hett recept på Leilas quesedillas. Givetvis kan man minska på chilin eller utesluta den helt om ni vill. Funkar bra som ett tilltugg och öl är gott till.