Jag tycker om att laga matspeciellt lite mer gourmetmat eller mat som är god i all sin enkelhet gillar jag att laga. Köper gärna vackra kokböcker som jag tycker om att bläddra i. Jag tycker att man ska dela med sig av goda recept, därför startar jag denna matblogg. Det är recept som jag fått via vänner, nätet, böcker, utvecklat själv osv. Där jag vet var recepten kommer i från skriver jag in det.
onsdag 28 maj 2008
Isad rabarbersoppa i glas
När vi var i New York i december 2006, så åt vi på Marcus Samuelssons restaurang Aquavit, som verkligen var en gourmetupplvelse. Jag vet inte hur många rätter det var, men en liten "mellanshot" fick vi mellan ngn av rätterna som var fantastisk god och det var något liknande det här.
söndag 25 maj 2008
Inbakad kassler
Ytterligare ett 90-tals recept denna gång från Helena. Receptet är på en höft...
Inbakad kassler
Kassler
Purjolök
Creme fraiche
Cantadou Vitlöksost
Färdigkavlad smördeg
1 ägg
Gör så här
Hacka kassler och purjolök.
Blanda creme fraiche och vitlöksosten.
Kavla ut smördegsplattan och klicka ut fyllningen.
Rulla ihop och se till att ha skarven neråt.
Pensla med ägg och grädda på 225 grader tills smördegen fått en gyllengul färg.
Servera med sallad och bröd till.
Inbakad kassler
Kassler
Purjolök
Creme fraiche
Cantadou Vitlöksost
Färdigkavlad smördeg
1 ägg
Gör så här
Hacka kassler och purjolök.
Blanda creme fraiche och vitlöksosten.
Kavla ut smördegsplattan och klicka ut fyllningen.
Rulla ihop och se till att ha skarven neråt.
Pensla med ägg och grädda på 225 grader tills smördegen fått en gyllengul färg.
Servera med sallad och bröd till.
Fläskfilé med curry & mango chutney
Ett recept som jag fick av en kollega i mitten av 90-talet
Fläskfilé med curry & mango chutney
4 personer
1 fläskfilé
curry
smör
1 paket grädde
Gör så här
Skiva fläskfilén.
Smält smöret och tillsätt curry.
Fräs ihop.
Stek fläskfilén i detta.
Slå på grädden och koka upp ngn minut.
Tillbehör
Mango Chutney
Skivade bananer
Konserverade mandarinklyftor
Jordnötter
Sallad
Gurka
Tomater
Ris
Gör så här
Koka ris och serverat till köttet.
Sätt resterande tillbehör i skålar och servera till.
Fläskfilé med curry & mango chutney
4 personer
1 fläskfilé
curry
smör
1 paket grädde
Gör så här
Skiva fläskfilén.
Smält smöret och tillsätt curry.
Fräs ihop.
Stek fläskfilén i detta.
Slå på grädden och koka upp ngn minut.
Tillbehör
Mango Chutney
Skivade bananer
Konserverade mandarinklyftor
Jordnötter
Sallad
Gurka
Tomater
Ris
Gör så här
Koka ris och serverat till köttet.
Sätt resterande tillbehör i skålar och servera till.
lördag 24 maj 2008
Uppiffad rostbiff
Hur är nu skrivreglerna... har för mig att man inte får ha 3 konsonanter i rad. I alla fall så här i buffétider, t ex examensbuffé, så brukar ju rostbiff förekomma. Varför inte piffa upp den lite grann med en balsamicomarinad?
Uppiffad rostbiff
Det här behövs för ca 4 port:
400 g skivad rostbiff
Marinad:
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här
Vispa samman balsamvinäger med olja, salt och peppar.
Lägg rostbiffen i en form eller skål och häll över marinaden.
Ställ det kallt några timmar.
Vänd på rostbiffen någon gång under tiden.
Det är gott med någon god hemgjord potatissallad till.
Uppiffad rostbiff
Det här behövs för ca 4 port:
400 g skivad rostbiff
Marinad:
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här
Vispa samman balsamvinäger med olja, salt och peppar.
Lägg rostbiffen i en form eller skål och häll över marinaden.
Ställ det kallt några timmar.
Vänd på rostbiffen någon gång under tiden.
Det är gott med någon god hemgjord potatissallad till.
måndag 19 maj 2008
Löjromsröra på tunnbröd
Var just en sväng på stugan. Hittade följande recept som vi hade som vickning på vårt bröllop. Har ingen aning om var jag tog det ifrån dessvärre....men otroligt gott var det :)!
Löjromsröra på tunnbröd
4 pers
8 stora mandelpotatisar - kokas med skal och skivas
2 dl creme fraiche
1 avokado i små bitar
1 finhackad rödlök
½ lime - pressas över avokadon
2 msk finhackad dill
2 tsk grovmalen svartpepar
1 tsk salt
100 - 125 g löjrom
Tunnbröd
Gör så här
Blanda ihop allt utom tunnbrödet.
Låt stå i minst 2 timmar.
Servera sedan röran på en bit tunnbröd.
Drick gärna ett ljust öl till.
Ät och njut!
Löjromsröra på tunnbröd
4 pers
8 stora mandelpotatisar - kokas med skal och skivas
2 dl creme fraiche
1 avokado i små bitar
1 finhackad rödlök
½ lime - pressas över avokadon
2 msk finhackad dill
2 tsk grovmalen svartpepar
1 tsk salt
100 - 125 g löjrom
Tunnbröd
Gör så här
Blanda ihop allt utom tunnbrödet.
Låt stå i minst 2 timmar.
Servera sedan röran på en bit tunnbröd.
Drick gärna ett ljust öl till.
Ät och njut!
söndag 18 maj 2008
Tunnbröd med västerbottenost
Hittade det här receptet när jag letade igenom min andra blogg på "klokheter" som jag skrivit... Riktigt gott är det dessutom
Tunnbröd med västerbottenost
Mjukt tunnbröd, som skärs i rektanglar
Olivolja som "sprinklas" över på tunnbrödet
Riven västerbottensost på det
Lite färsk hackad basilika.
Gör så här:
In i ugnen och grädda (225 grader) tills osten smält och fått lite färg. Bröden behöver inte ätas varma. Det är bara gott om de blir lite knapriga
Tunnbröd med västerbottenost
Mjukt tunnbröd, som skärs i rektanglar
Olivolja som "sprinklas" över på tunnbrödet
Riven västerbottensost på det
Lite färsk hackad basilika.
Gör så här:
In i ugnen och grädda (225 grader) tills osten smält och fått lite färg. Bröden behöver inte ätas varma. Det är bara gott om de blir lite knapriga
fredag 16 maj 2008
Grillad färskpotatis
God potatis till grillat!
Grillad färskpotatis
4 portioner
16 st färskpotatisar
4 st rosmarinkvistar
Gör så här:
Koka potatisen och låt den kallna
Trä på potatisarna på rosmarinkvistarna, pensla med olivolja och grilla. Salta lätt innan de serveras.
Grillad färskpotatis
4 portioner
16 st färskpotatisar
4 st rosmarinkvistar
Gör så här:
Koka potatisen och låt den kallna
Trä på potatisarna på rosmarinkvistarna, pensla med olivolja och grilla. Salta lätt innan de serveras.
Snabb efterrätt
Blev bjuden på denna fräscha efterrätt, som går megasnabbt att göra.
Snabb efterrätt
Hallonsorbet
Färsk basilika
Gör så här:
Mixa hallonsorbet och hackad basilika.
Lägg upp i ett glas eller på ett fat och servera direkt.
Snabb efterrätt
Hallonsorbet
Färsk basilika
Gör så här:
Mixa hallonsorbet och hackad basilika.
Lägg upp i ett glas eller på ett fat och servera direkt.
måndag 12 maj 2008
Tomat och vaniljkompott
Kvällen innan vi skulle åka till Toscana, så åt vi middag på Stockholm Fisk på SkyCity på Arlanda och till efterrätt tog vi en ostbricka. Till de himmelskt goda ostarna serverades en tomat & vaniljmarmelad. Glädjen var stor när jag tidigare i veckan hittade ett liknande recept i tidningen Laura nr 5 2008.
Tomat och vaniljkompott
4 personer
1 vaniljstång
4 tomater i bitar
1 - 1½ dl strösocker
Gör så här
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka tomaterna, sockret och vaniljstången och -fröna i ca 30 minuter eller tills massan börjar bränna lätt i botten.
Kyl och servera till ost, t ex parmensan.
Tomat och vaniljkompott
4 personer
1 vaniljstång
4 tomater i bitar
1 - 1½ dl strösocker
Gör så här
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka tomaterna, sockret och vaniljstången och -fröna i ca 30 minuter eller tills massan börjar bränna lätt i botten.
Kyl och servera till ost, t ex parmensan.
lördag 10 maj 2008
Balsamicosås till grillat kött
En mycket god sås till grillat nötkött.
Balsamicosås till grillat kött
3 dl kalvfond - (ca 1 msk flytande fond + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
1 msk balsamicovinäger
Maizena - för bruna redningar
Salt
Peppar
Socker
1 klick smör
Gör så här
Blanda kalvfond, rödvin och balsamicovinäger.
Koka samman i 5 minuter.
Salta och peppra.
Sockra - rätt mycket, såsen ska ha en lite sötare karaktär.
Slå på maizena och red tills såsen blir lite simmig.
Sätt i en klick smör och vispa.
Balsamicosås till grillat kött
3 dl kalvfond - (ca 1 msk flytande fond + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
1 msk balsamicovinäger
Maizena - för bruna redningar
Salt
Peppar
Socker
1 klick smör
Gör så här
Blanda kalvfond, rödvin och balsamicovinäger.
Koka samman i 5 minuter.
Salta och peppra.
Sockra - rätt mycket, såsen ska ha en lite sötare karaktär.
Slå på maizena och red tills såsen blir lite simmig.
Sätt i en klick smör och vispa.
Grillad sparris
Ett mycket gott tillbehör till grillat.
Grillad sparris
En knippe färsk sparris
Bacon
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Riven parmensanost
pinjenötter
Gör så här
Stek pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
Riv parmensanost grovt.
Koka sparrisen ca ½ minut.
Pensla sparrisen med lite olivolja.
Linda en baconskiva per sparris.
Grilla sparrisen ca 1 minut.
Lägg sparrisen på ett fat.
Häll lite olivolja på.
Salta och peppra.
Strö över pinjenötter och parmensanost.
Ät och njut.
Grillad sparris
En knippe färsk sparris
Bacon
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Riven parmensanost
pinjenötter
Gör så här
Stek pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
Riv parmensanost grovt.
Koka sparrisen ca ½ minut.
Pensla sparrisen med lite olivolja.
Linda en baconskiva per sparris.
Grilla sparrisen ca 1 minut.
Lägg sparrisen på ett fat.
Häll lite olivolja på.
Salta och peppra.
Strö över pinjenötter och parmensanost.
Ät och njut.
God sallad till grillat
En fräsch sallad är gott.
God sallad till grillat
2 stora söta tomater
1 mogen avokado
½ skivad rödlök
lite ruccola
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 klyfta riven vitlök
½ lime pressad och lite rivet skal
Färsk koriander
Gör så här:
Häll lite olivolja på ett fat.
Skiva tomaterna.
Skiva rödlöken.
Dela avokadon och skär i skivor.
Blanda ihop alla grönsaker på fatet.
Riv vitlöken över grönsakerna.
Sätt på flingsalt och lite peppar.
Sätt korianderblad över.
Blanda ihop.
Slå på lite olivolja, pressa limen över.
Sätt lite rivet limeskal över salladen.
Salta och peppra och rör om.
God sallad till grillat
2 stora söta tomater
1 mogen avokado
½ skivad rödlök
lite ruccola
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 klyfta riven vitlök
½ lime pressad och lite rivet skal
Färsk koriander
Gör så här:
Häll lite olivolja på ett fat.
Skiva tomaterna.
Skiva rödlöken.
Dela avokadon och skär i skivor.
Blanda ihop alla grönsaker på fatet.
Riv vitlöken över grönsakerna.
Sätt på flingsalt och lite peppar.
Sätt korianderblad över.
Blanda ihop.
Slå på lite olivolja, pressa limen över.
Sätt lite rivet limeskal över salladen.
Salta och peppra och rör om.
fredag 9 maj 2008
Så här i pingsttider....
kan jag rekommendera följande recept:
Grillad oxfilé med gräddkokt potatis och calvadossky. som finns på www.recept.nu som för övrigt har en massa goda recept.
Grillad oxfilé med gräddkokt potatis och calvadossky. som finns på www.recept.nu som för övrigt har en massa goda recept.
tisdag 6 maj 2008
Enkel tomatförrätt
Så har jag då varit i Toscana en vecka. Pastan var kanongod, men jag trodde att vi skulle få sallad/grönsaker till maten betydligt oftare - såg aldrig till någon sallad förän näst sista dagen och den var mycket enkel och mycket god.
Enkel tomatförrätt
4 tomater
Ekologisk olivolja
Färsk basilika
Torkad rosmarin
Torkad oregano
Salt
Gör så här:
Ringa lite olivolja + salt i botten på ett fat.
Skiva tomaterna och lägg dem på fatet.
Skär basilikan i rätt tunna strimlor och lägg på tomaterna.
Strö lite rosmarin och oregano över.
Ringla över lite till olivolja och lite salt.
Det är gott att ha bröd till, t ex lantbröd att "doppa" i olivoljan eller sätta tomaterna på brödet.
Enkel tomatförrätt
4 tomater
Ekologisk olivolja
Färsk basilika
Torkad rosmarin
Torkad oregano
Salt
Gör så här:
Ringa lite olivolja + salt i botten på ett fat.
Skiva tomaterna och lägg dem på fatet.
Skär basilikan i rätt tunna strimlor och lägg på tomaterna.
Strö lite rosmarin och oregano över.
Ringla över lite till olivolja och lite salt.
Det är gott att ha bröd till, t ex lantbröd att "doppa" i olivoljan eller sätta tomaterna på brödet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)