Pages

lördag 26 januari 2008

Pasta med nötter

En vegetarisk pastarätt som inte går av för hackor. Köp genast boken Leilas Guldkant på vardagen som har hur många goda recept som helst. Tonårsdottern tyckte att detta var mycket gott.

Valnötspasta från Toscana
4 portioner

400 g linguienepasta (hittar du inte det köp färsk tagliatelle)

50 g pinjenötter
150 g valnötter
2 msk ströbröd
1 klyfta vitlök
2 msk god olivolja
flingsalt
svartpeppar (helst från kvarn)
2½ dl mjölk eller grädde (Ta gärna grädde, men du kan välja en magrare variant)
50 g pecorinoost
Valnötter till garnering

Gör så här:
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa pinjenötter, valnötter, ströbröd, olivolja, salt & peppar i en hushållsmixer.
Koka pastan al dente i välsaltat vatten.
Koka upp mjölken/grädden, så den över nötterna och mixa ihop.
Blanda valnötssåsen med den nykokta pastan.
Servera med riven pecorinoost och garnera med krossade valnötter.
Jag la också på lite ruccola.

Ämnesomsättningshöjare

Behöver du höja ämnesomsättningen och få igång förbränningen?
Prova den här ayurvediska "kuren" strax innan varje måltid.

En tunn skiva färsk ingefära utan skal
limejuice
flingsalt (vanligt salt går också bra)
honung


Pressa limejuice på den tunna ingefärsskivan.
Strö lite flingsalt över.
Sätt en liten klick honung högst upp.
Låt stå och dra en stund.

Ayurvediska frukostdrinkar

Jag har en hel del ayurvediska recept. Dessa frukostdrinkar kommer från restaurangen Hurry Curry på Slöjdgatan i Stockholm

ANTI-ACID DRINK
En 'inner-cleaner', där även själen får sitt.
Färsk ananasjuice blandas i mixern med några myntblad och saften av en ½ pressad citron.

AYURVEDISK FRUKOSTDRINK
En måndagsdrink efter helgens utsvävningar.
Blanda lika delar färsk pressad apelsinjuice med morotsjuice.
Riv ner lite färsk ingefära.

HANGOVER HALT
För en tung söndagsmorgon.
Kör ½ banan med ett glas tomatjuice.
Servera med klirrande isbitar.

fredag 25 januari 2008

Fredagsmiddag - fårostgratinerad fläskfilé

Fårostgratinerad fläskfilé

4 portioner

1 Fläskfilé
salt
svartpeppar smör

Ostblandningen
100 g grekiskt fårost
1 dl crème fraiche
1 st pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa filén från senor och fett.
Skär filén i 2-3cm stora bitar och krydda med salt och peppar.
Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över det på ett ugnssäkert fat.

Mosa osten och blanda med crème fraiche, vitlök och peppar.
Häll ostblandningen över köttet.
Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills köttet är genomstekt.

Servera köttet med oliver, lättstekta grönsaker, sallad och couscous eller ris.

Jag kommer att göra en krämig risotto till

torsdag 24 januari 2008

Fruktig mozarellasalld för varma dagar

Ett till sommarrecept... här är vi inte här och nu ;-)

Fruktig mozarellasalld för varma dagar
4 port.

½ honungs, nät eller vattenmelon i klyftor
250 g färska jordgubbar (kan uteslutas)
250 g mozarellaost i skivor
100 g parmaskinka.

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser

Dressing
½ pressad citron
4 msk olivolja
½ tsk strösocker
salt & peppar

Gör så här:
Häll dressingen över salladen strax före servering.
Garnera med färska basilikablad och servera med ngt gott bröd till.

Ernst sommardricka

Sommartorpet som gick på SVT, satt jag många gånger klistrad framför och ett recepet som etsats sig fast är när han Ernst gjorde sin sommardricka. Här kommer receptet på en höft...! Ett uttryck som jag för övrigt inte förstod när jag var yngre och min mamma sa, ja men på en höft. Vad är det? Jag vill veta exakt!!! Numera förstår jag innebörden av på en höft...

Ernst sommardricka
Flädersaft
Vatten
Mineralvatten
Isbitar
Limeklyftor
Citronmeliss

Gör så här:
Blanda flädersaft och vatten rätt starkt.
Blanda ut till god "drickstyrka" med mineralvattnet.
Lägg i limeklyftor, citronmeliss och isbitar och njut av denna goda dryck en varm sommardag! Passar utmärkt som måltidsdryck till t ex olika fiskrätter, smörgåstårta och dylikt.

Matjessill i dillkräm med ny potatis och brynt smör

Mitt i vintern, ett fantastiskt sommarrecept, som jag tror kommer från Tasteline.

Matjessill i dillkräm med ny potatis och brynt smör
4 portioner

250 g matjessill
12 färskpotatisar
1 knippa färsk dill
60 g smör
6 krm gourmetsalt
4 krm sv. peppar
1 dl creme fraiche

Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten med dill i 15-20 minuter eller tills de är mjuka.
Låt potatisen svalna och skär dem sedan i grova skivor.

Värm smöret i en kastrull tills de fått en brunaktig ton.
Skumma ytan noga.
Låt smöret stå någon minut och häll sedan över det i en mindre kanna.
Slå bort den grumliga bottensatsen.
Blanda matjesill och crème fraîche försiktigt i en bunke.
Det ska bli en fast kräm.

Skeda upp den krämiga matjesillen och toppa med dillkvistar.
Bygg tre potatistorn och häll över det brynta smöret.
Strö över gourmetsalt och grovkrossad svartpeppar.

Servera gärna med ett riktigt tunnt tunnbröd till och Ernst sommardricka!

tisdag 22 januari 2008

Black beans & Getost, Fusion burger med mozzarella

I somras bjöd vi några vänner på dessa mexikanske hamburgare. Recepten kommer från Santa Marias sajt. De har en hel del goda och spännande rätter.

Fusion burger med mozzarella

Just det till förrätt hade vi Black Beans & Getost

Dryck till denna måltid var Corona, givetvis med en limeskiva nedstoppad. Vi hade lagt en massa is i en större glasskål och så tryckte vi ner ölen i det. Det såg mycket läckert ut.

Till efterrätt serverade vi en exotisk fruktsallad som jag nu förstås inte kommer ihåg var jag hittade den... Det var bla ingefära och råsocker i och en sås med vitchoklad och kokos. Får återkomma när jag hittar det.

Iranskt ris

I slutet av 80-talet fick jag det här receptet av min kompis Annica som i sin tur fått det av en iransk kvinna.

Ett ris som är mkt gott och som nästan luktar popcorn när man gör det.

Iranskt ris
1 stor kastrull
1 Durkslag/Sil
salt (ca 5 msk eller mer)
480 gr Basmati ris (ca 120 gr per person)
Vatten (ca4-5 liter)
Olja
smör

Gör så här
Tvätta riset genom att skölja ett antal gånger tills vattnet blir klart/rent.
Blötlägg sedan riset i en skål i ungefär 1 timme.
Sätt saltet i vattnet och koka upp det.
Häll sedan i det blötlagda riset.
Låt riset koka i max 5-6 minuter!
Sila av riset försiktigt.
Tvätta kastrullen som du använde för att koka riset, och torka den väl.
Häll lite olja i botten, på medelvärme. I Iran är det vanligt att man lägger tunt skivad potatis i botten, för att ytterligare få karaktär på riset.
Häll sedan försiktigt tillbaka riset i kastrullen.
Riset skall läggas i en hög som liknar en kon/pyramid.
Gör sedan 4-5 hål i högen (för att låta luften/värmen gå igenom), och tillsätt en smörklick i varje hål.
Vrid till lägsta temperaturen, och låt stå med lock i minst 30 minuter.
Du kan gärna sätta en ren kökshanduk runt locket.
Nu börjar det lukta gott, så smaka och njut!
Om du tycker att riskornen är alldeles för hårda, är det ingen panik, utan du kan tillsätt lite vatten innan du sätter på locket och låter det stå på svag värme i drygt 30 minuter.

söndag 20 januari 2008

Sparris och getostsås

Denna sås har jag muntligen fått refererad till mig från en kollega på jobbet.
Jag gjorde den igår till lövbiff med en klick chevréost inrullad i lövbiffen.

Sparris och getostsås
En knippe grön sparris
ca 3 cm chevréost - gärna den med svart askkant
matlagningsgrädde
Svartpeppar

Gör så här:
Dela sparrisen i tre delar.
Förväll sparrisen ca 8 minuter i ett lätt saltat vatten.
Sätt sparrisen och ca hälften av chevréosten i en skål och mixa ihop dem.
Sätt blandningen i en kastrull, blanda i matlagningsgrädde så att det blir en såsig konstistens.
Krydda med lite svartpeppar.

onsdag 9 januari 2008

Kanelpannacotta

Denna pannacotta åt vi på nyårsaftonen och det var mycket gott! Tack för receptet Sara!

Jag kan tänka mig att det är gott att lägga hallon högst upp, eller "passionsfruktsås".

Kanelpannacotta
6 pers

2 blad gelatin
3 dl grädde
2 dl mjölk
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2-4 kanelstänger

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i vatten ca 10 minuter.
Koka upp grädden/mjölken med de övriga ingredienserna.
Låt sjuda ett par minuter så kanelstängerna avger smaken.
Fiska upp kanelstängerna.
Blanda ner gelatinbladen och rör noga om i pannan.
Låt stå en stund innan du häller upp det i glas.

torsdag 3 januari 2008

Injera - eritreanska surdegspannkakor

Injera passar även utmärkt att ha till den etiopiska pepparsåsen. Injera är basen i i Eritreansk matlagning, ungefär som vår potatis och asiaternas ris.

Injera

Dag 1:
12 Bröd

2 kg Vetemjöl
250 g Kornmjöl
100 g Majsmjöl
50 g Jäst Vatten

Jästen rörs ut i fingervarmt vatten. Blanda samman allt mjöl i en deghink (med lock). Häll i den smälta jästen -lite i sänder- allt medan degen bearbetas. Degen knådas tills den får konsistensen av tjock pannkakssmet.
Gör så här:
Arbeta ihop allting tillsammans med vatten till en lös deg och täck över och låt stå ett dygn.

Dag 2 - 5
Låt degen stå och jäsa i 2-3 dygn.
Efter denna långa jäsningsperiod har degen tjocknat, så späd den med varmt (inte varmt från kranen, utan kokt lite avsvalnat)vatten.
Tillsätt 5-7 tsk salt.
Blanda väl och låt vila ca 30 min.
Grädda smeten 2-3 minuter, men bara på ena sidan, under lock i teflonpanna.
Bröden blir porösa och ur pannan stiger en angenäm doft av surbröd.
Rada upp pannkakorna på rena handdukar.
När de har torkat något staplas de på varandra.
Injera håller sig färskt ca 2-3 dagar och går bra att frysa.

Etiopisk pepparsås

Första gången jag åt etiopisk pepparsås var någon gång på 80-talet. Jag tror att receptet hamnat i Sverige via missionärer. Gott är det i alla fall och just idag ska det få en revival av mig... MUMS!!! Den etiopiska pepparen som även kallas Bakoblandning brukar kunna köpas på "religiösa" bokhandlar. Här i Piteå, t ex Duvan.


Etiopisk pepparsås
1 kg köttfärs
1 kg lök
2 brk krossade tomater
400 g smör (kan minskas till ca hälften)
1½ msk etiopisk peppar (kryddan är rätt stark)
Kanel
Ingefära
Curry
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken.
Torrstek den på låg värme tills den blir gyllengul.
Tillsätt smöret och kryddorna.
Blanda i köttfärsen och stek den.
Blanda i tomaterna.
Låt puttra i 3 timmar.
Servera röran på skivad franska, sätt på ost och skivade bananer.

Ät och njut och som sagt var det är en rätt kryddstark maträtt.

Kulfiglass med pistage

Kulfi är en vanlig glass som görs i Indien. Prova den som efterrätt om ni har Indien på menyn.

Kulfiglass med pistage

3 äggulor
1 dl strösocker
Ca 3 dl kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering
Hackad pistaschmandel
Citronmeliss eller mynta

Gör så här:
Sjud äggulor, socker och kondenserad mjölk till en kräm i en kastrul. OBS – får ej koka!
Rör ner vaniljsockret.
Låt svalna.
Rör om då och då.
Vispa grädden till ett slätt skum och rör ner i den avsvalnade smeten. Håll det i en burk med lock och frys minst 6 timmar, gärna över natten.
Lägg upp glassen.
Garnera med pistasch och kryddgrönt.

Fyllda chapati

Som en liten förrätt eller tilltugg till den indiska middagen kan man gärna börja med fyllda chapati. Ett ljust öl kan passa till.

Fyllda chapati
16 små bitar
100 g färsk spenat
Smör till stekning
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar
75 g färskost
50 g riven ost
1 tsk tikka indiakrydda
4 chapatibröd eller mjuka tortillabröd

Gör så här:
Skär spenaten i mindre bitar, fräs den lätt i smör och smaka av med pressad vitlök, salt och peppar.
Låt svalna.
Blanda färskosten med riven ost och spenat, smaka av med tikka indiakrydda.
Bred det på bröden och lägg ihop dem dubbla.
Stek dem lätt i stekpanna på båda sidor, skär snibbar.
Servera genast

Lassi

Lassi är en typisk indisk måltidsdryck som med sin svalka passar utmärkt att servera till den kryddiga och färgstarka indiska maten.

Lassi
6 glas
6 dl tjock yoghurt, t ex turkisk
5 dl vatten
1 ½ tsk kardemumma
2 – 3msk honung
4 rkm ingefära
Is

Garnering
½ kruka finhackad mynta.

Gör så här:
Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät blandning.
Häll upp i glas, tillsätt is och garnera med mynta.

Tomatsallad

Denna tomatsallad passar också till den indiska kycklingen i chilicocossåsen.


Tomtatsallad
4 port.
8 tomater
200 g mozarella
2 avokadofrukter
citronsaft till pensling
1 rödlök

Dressing
2 msk olja
2 msk citronsaft
½ tsk honung
Salt, peppar

Garnering
Hackad koriander

Gör så här:
Skiva tomater, moxxarellaost och avokado.
Pensla avokadon med citronsaft.
Varva på ett fat.
Skiva eller klyfta rödlöken tunt och strö över.
Blanda samman dressingen och häll den över.
Strö över koriander.

Indisk blomkål & yoghurtsås

Goda tillbehör till Kycklingen i chilicocossås.

Indisk blomkål
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 krm spiskummin
1 krm kardemumma
½ tsk salt
nymald svartpeppar
2 msk pressad citronsaft
2 msk rapsolja
400 g blomkål i små buketter
1 hackad vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 dl naturella cashewnötter

Gör så här:
Blanda alla kryddor med citronsaft och olja till en smet.
Gräs alltsammans med blomkålsbuketter och vitlök.
Tillsätt vattnet oc låt sjuda i några minuter tills e är kokat men fortfarande har kvar sin krispighet.
Blanda ner cashewnötterna.

Yoghurtsås
3 dl tock yoghurt, t ex turkisk
1 - 2 krm spiskummin
1/3 kruka hackad mynta
salt, peppar

Gör så här:
Blanda yoghurten med alla kryddorna, smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå och mogna ett tag i kylen.

Kyckling i chilicocossås

Indisk mat är väldigt gott!

Kyckling i chilicocossås
6 portioner

4 msk olja
1½ dl cocosflingor
2 tsk garam masala
2 tsk pressade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
900 g kycklingfiléer
1 tsk chilipulver
2 - 3 krm gurkmeja
salt, peppar
2 röda paprikor
5 dl cocosmjölk
1 kött eller hönsbuljongtärning

Gör så här:
Hetta upp ca hälften av oljan i en stor panna.
Lägg i löken och bryn den under omrörning.
Tillsätt cocosflingor, garam masala, vitlök och ingefära.
Fräs blandningen på svag vräme tills den blir brun.
Ta det från värmen, låt svalna och mixa blandningen.
Hetta upp resten av oljan i en stor panna och lägg kycklingen skuren i bitar, rör om och tillsätt chilipulver, gurkmeja, salt och peppar.
Tillsätt röd paprika i mindre bitar.
Rör ner lök/cocosblandningen och stek kycklingen tills den blir färdig.
Tillsätt cocosmöjlken och smulad buljongtärning och sjud blandningen i några minuter.
Späd med vatten om den känns för tjock.
Servera med kokt basmatiris.

Biff med bambuskott

Asiatisk mat är gott. Så här när snart alla helger är över, så känns asiatisk mat som ett lättare alternativ...

Biff med bambuskott
4 port

400 g mör biff - jag brukar ta lövbiff
3 msk Soya - gärna lite ljusare
2 burkar Bambuskott
1-2 klyftor finhackad vitlök
1 purjolök
4 msk Hoi Sin Sauce
salt och peppar
vegetabilisk olja att steka i


Gör så här:
Strimla biffen fint, 5 mm tjocka strimlor, marinera i soya minst 10 minuter.

Skölj bambuskott och purjolöken i kallt vatten. Skär purjolöken i 1 cm breda bitar, låt bambuskotten rinna av. Hacka vitlöken.

Hetta upp en wok/stekpanna tills det ryker, tillsätt 2 msk olja. Fräs vitlöken lite, tillsätt köttet under ständig omrörning och woka tills det ändrar färg ca 1 minut. Tag upp. Tillsätt ytterligare lite olja och fräs grönsakerna 1-2 minuter, häll tillbaka köttet och tillsätt Hoi Sin Sauce.

Smaka av.

Servera genast till nykokt jasminris eller nudlar.

onsdag 2 januari 2008

Räkbakelser

Gillar ni smörgåstårtor? Då kan jag garantera att detta faller er i smaken. Har ätit detta på juntan, antingen kommer receptet från Annica eller Lotta.

Räkbakelser
24 skivor formfranska
125 g majonäs
½ dl vispgrädde
3 - 4 msk kaviar
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad rödlök

Dekoration
Osbågar
Räkor
Löjrom
Dill
Citron

Gör så här:
Ta ut en rundel med hjälp av ett glas på formfranskorna.
Blanda alla ingredienser (inte dekorationen) till en smet.
Fördela hälften av smeten på hälften av rundlarna.
Lägg på ett rundat formbröd.
Bred resten av smeten på och runt om.
Låt stå i kyl 1 dygn.
Ta och rulla bakelserna i hackade/pulvriserade ostbågar och dekorera sedan uppe på med räkor, löjrom, dill och citron

Åkerbärsparfait

En god efterrätt som vi blivit bjudna på hos våra vänner Catharina & Lars.

Åkerbärsparfait
2 äggulor
3 msk florsocker
1½ dl åkerbärssylt (det går att göra på hallon- eller jordgubbsylt också - helst hemgjord, men då blir det hallon eller jordgubbsparfait)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i sylten.
Vispa grädden hårt.
Blanda gräddeni syltsmeten.
Frys över natten.

Ta fram en stund innan det ska avnjutas

Gino

En god efterrätt som går rätt snabbt att göra.

Gino
Välj frukter efter säsongen, t ex 4 olika sorter. Under vintertiden finns det ofta lite mer exotiska frukter att tillgå.
Vit choklad

Gör så här:
Hacka frukterna.
Riv den vita chokladen grovt.
Strö över chokladen och gratinera av i ugnen på 200 graders övervärme, tills chokladen får fin färg, 5 - 7 min.
Det går också att gratinera chokladen med en gasbrännare för mat.

Servera gärna med en god vaniljglass till.

Efterrättssajt :-)!

Till er alla som gillar efterrätter, hittade just en efterrättssajt, gå gärna in där och låt er inspireras

Polkagrisglass

Polkagrisglass är hur gott som helst. Jag har några olika varianter på hur man gör det, men här kommer det enklaste som nog ursprungligen kommer från Norrmejeriers Guldkorn.

Polkagrisglass
2 1/2 dl Vaniljvisp
2-4 msk finhackade polkagrisar

Gör så här:
Vispa vaniljvispen tjock och luftig.
Blanda ner de finhackade polkagrisarna.
Ställ i frysen några timmar, gärna över natten.
Ät och njut :-)!

After Eight Glass

Efterrätter går konstigt nog alltid ner, hur mätt man än är... Det kanske faktiskt är så att vi har en efterrättsmage... ;-)?!

After Eight Glass
6 Stora port

3 Äggula
3 msk Florsocker
15 Bitar After Eight
3 dl Vispgrädde

Gör så här:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Sjud blandningen i en tjockbottnad kastrull under kraftig omrörning tills den tjocknar.
Tillsätt chokladbitarna och låt dem smälta i den varma blandningen.
Låt svalna.
Vispa grädden och blanda ner den i smeten.
Frys glassblandningen i en form 3-4 timmar och rör om någongång.

Servera gärna på en spegel av hallonsås.